8 elever fra Backpack Surprise-linja ved Folkehøgskolen i Nord-Norge startet for et par dager siden på en lang reise litt utenom det vanlige. Da kom læreren med beskjed om at de i løpet av ti dager skulle ta seg fra Svolvær til Mosjøen og tilbake til skolen på Evenskjer igjen, og at de kun får 10 kroner hver å leve for om dagen. Det er under fattigdomsgrensen.

- Dette er en del av et skoleprosjekt der vi skal lære mer om FNs beredskapsspørsmål. I Vefsn og i kommunene rundt venter det forskjellige oppgaver vi skal få svar på, og vi skal blant annet møte ordføreren i Vefsn, sier Elisabeth Sunde Bergerud som er en av elevene som nå er på tur.

- Hvor langt har dere kommet?

- Vi kom oss til Bodø med Hurtigruta for en billig penge, og vi hadde håpet å komme oss helt til Mosjøen i dag. Men det var ikke så mange som skulle helt dit, og dessuten er vi jo ganske mange, sier Bergerud som sammen med elevene satt på en buss ved Storjord nord for Saltfjellet.

- Vi sliter litt med å komme oss over Saltfjellet, og vi håper dem som skal i retning sørover har plass til oss. Vi kan gjerne dele oss i mindre grupper om nødvending.

- Hvordan gjør dere det med mat og overnatting?

- Vi må jo bare spørre der vi kan. Alle hadde med seg en større matpakka da vi dro, men ellers har vi levd av mat som er utgått på dato vi har fått gratis på butikkene. Når det gjelder overnatting har to av elevene fått skyss helt til Mosjøen i kveld, og vi håper de kan ordne oss overnatting på et hotell eller en campingplass. I natt sov vi åtte stykker i en tomannshytte, så det er ingen luksustur, sier Bergerud som likevel tror dette kan bli en postiv opplevelse.

- Vi er jo spente på hvordan det skal gå til slutt, men det har pleid å gå veldig bra for tidligere elever. Og som gruppe blir vi veldig samlet, og lærer hverandre veldig godt å kjenne.