Meteorologens prognose: - Slik blir vinteren i nord

WINTER IS COMING: Mange håper på masse snø og godt skiføre, mens andre håper på minst mulig nedbør i vinter. Nå har SVTs meteorolog laget en sesongprognose for Skandinavia i perioden desember til februar.  Foto: Berit Roald / NTB scanpix

WINTER IS COMING: Mange håper på masse snø og godt skiføre, mens andre håper på minst mulig nedbør i vinter. Nå har SVTs meteorolog laget en sesongprognose for Skandinavia i perioden desember til februar. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Har blant annet studert jetstrømmen for å kunne si noe om vinteren.

DEL

Etter å ha studert såkalte værregimer - som kommer og går over lange tidsperioder - har SVTs meteorolog Nitzan Cohen forsøkt seg på å lage en prognose for vinteren.

Han har sett på sannsynligheten for at et visst værregime vender tilbake, og ut ifra det mener han å se at vinteren i Sverige og Norge ser ut til å bli kaldere enn vanlig i sør, og mildere enn normalen i nord.

- Tror det vil dominere

Prognosen gjelder for desember til februar. 

Man må huske at dette er relativt. Klimatisk sett er nordlige Skandinavia kaldere enn sørlige Skandinavia. «Litt mildere» i nord skyldes at milde luftangrep fra vest kan bli flere enn vanlig. Mens det blir færre milde luftangrep i sør og kulden fra øst lettere når inn med østavind. Denne værsituasjonen oppstår ofte når det kommer høytrykk fra øst, som er det værmønsteret jeg tror vil dominere Skandinavia i vinter, skriver meteorologen.

Videre skriver han at høytrykk også innebærer tørt vær, og at det derfor er vanskelig å si om det vil komme mest snø eller regn. Samtidig utelukker han ikke at det kan komme kalde- eller milde luftutbrudd som påvirker hele Skandinavia.

Kan likevel variere

Til Nettavisen skriver meteorolog Cohen at hans prognose er en samlet vurdering av hele perioden desember til februar, men at været i denne perioden kan variere.

- I noen perioder kan det bli mildt overalt eller kaldt overalt.

Langtidsprognosen er Cohens første som meteorolog for SVT, og han har basert den på at jetstrømmen kommer til å dele seg opp i to lavtrykk.

Den ene delen ser ut til å treffe sørlige Skandinavia med regn- og snøvær, mens den andre trekker mot nord med mild luft fra Atlanteren.

- Stort sett normale mengder nedbør

Langtidsprognoser som Cohens er langt mer vanlig i USA enn i Skandinavia. Forskningsinstituttet IRI er blant dem som publiserer varsler for flere måneder fram i tid.

Prognosen fra IRI viser at det i perioden desember-februar ventes nedbør under normalen i noen deler av Østlandet og Trøndelag, mens det i resten av landet stort sett vil ligger rundt normalen for årstiden.

Unntaket er indre strøk i Troms og Finnmark, hvor det kan se ut til at det ventes mer nedbør enn normalen.

IRI har også temperaturprognoser. For Norge viser denne at så å si i hele landet vil få en varmere vinter enn normalt. Unntaket er et lite område helt sør i landet.

Artikkeltags