Derfor jubler naturvernerne

Namsos, Norwegen 20040507:
Der Boreale Regenwald in Selnes bei Namsos in Norwegen.  Mosegrodde trær.
Utsnitt av den boreale regnskogen i Selnes ved Namsos i Nord-Trøndelag. 
Foto: Heiko Junge / SCANPIX .

Namsos, Norwegen 20040507: Der Boreale Regenwald in Selnes bei Namsos in Norwegen. Mosegrodde trær. Utsnitt av den boreale regnskogen i Selnes ved Namsos i Nord-Trøndelag. Foto: Heiko Junge / SCANPIX . Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Utviklingen sikrer et større artsmangfold.

DEL

I fjor var det 82,5 millioner kubikk død ved i den produktive skogen i Norge. Det er en økning på 45 prosent siden i 1998, viser Landsskogtakseringen. Utviklingen er med å sikre artsmangfoldet i norsk natur. For 16 år siden var det 57 millioner kubikk død i skogene våre, skriver Nationen.

Tallene skaper glede hos blant andre Naturvernforbundet og WWF-Norge. Begge organisasjonene har i mange år arbeidet for å ta vare på mer død og døende skog over hele landet.

– En veldig stor del av natur- og artsmangfoldet i de nordlige skogene er knyttet til nettopp død ved. Vi gleder oss over økningen – og at skogbruket selv har startet flere tiltak for å få enda flere døde trær i skogene våre, sier rådgiver Sverre Lundemo i WWF-Norge.

Veksten av død ved er størst i den eldre og mest utilgjengelige skogen. Det er skogene i Oppland, Buskerud, Vestfold og Vestlandet som har hatt størst økning av død ved de siste 16 årene.

– Den minste økningen av døde trær er registrert i Telemark, Agder-fylkene og Trøndelag, sier seniorforsker Ken Olaf Storaunet i Norsk institutt for bioøkonomi (Nibio). (ANB-NTB)

Artikkeltags