Gå til sidens hovedinnhold

Tok livet av fjellrev i Grane - mistenker skabb

Artikkelen er over 4 år gammel

For noen uker siden tok ettersøkspersonell fra viltnemnda i Grane livet av en fjellrev i området rundt Sæteråsen. Nemnda hadde fått varsel om at reven var syk etter først å ha blitt observert i nabokommunen Hattfjelldal.

– Vi har ikke blitt koblet inn i saken ennå, og reven er levert inn til videre undersøkelser. Inntil en konklusjon er klar gjør vi ingenting, men skulle det vise seg at dette er skabb får vi nok marsordre om å starte strakstiltak, sier Vegar Pedersen i Statens naturoppsyn som samtidig understreker at det så langt ikke er påvist skabb i populasjonen verken på norsk eller svensk side.

– Hvor farlig er skabb for fjellreven?

– Det endelige utfallet er jo at reven dør. Når den mister pelsen er den mer utsatt for sår og infeksjoner, og risikerer i tillegg å fryse i hjel. Heldigvis er det fullt mulig å sette i gang tiltak for å bekjempe dette, og reven kan medisineres om det blir nødvendig, sier Pedersen.

– Er populasjonen av fjellrev i Børgefjell stabil?

– Fjellrev er fortsatt en truet og sårbar art i Norge, og som vi ønsker å få opp antallet på. I Børgefjellområdet anser vi derimot populasjonen som levedyktig uten menneskelig innblanding. Det vil si at vi ikke har foringsstasjoner eller setter ut nye rever der, sier Pedersen.

 

Kommentarer til denne saken