Forsikringsselskapet Gjensidige melder i en pressemelding på at 1. mai-helga for mange har blitt like mye tid for vårrengjøring i hagen som tog og demonstrasjoner.

- Tujahekker klippes, trær sages ned, søppel tømmes ulovlig - til naboenes store forargelse. Denne langhelga er en av de største nabokrangelhelgene i året, sier kommunikasjonssjef Pål Rune Eklo i Gjensidige i pressemeldingen.

Naboer krangler hele året, men 1. mai-helga peker seg ut.

Varsling

Tall fra Gjensidige og Finans Norge viser at vi i løpet av et år krangler med naboen for 30 millioner kroner.

- Nå på våren er det særlig beplanting og trær vi krangler om. Men også grensedragninger mellom eiendommer, veirettigheter og nye bygg nær eller over nabogrensen, er betente saker, sier Eklo.

Ifølge grannelova må du varsle naboen når du går i gang med for eksempel planting, graving eller bygging. Når du bygger uten å søke er det ingen krav om at du sender formelt nabovarsel til de rundt, men ifølge grannelova må du likevel snakke med naboen.

- Noe så enkelt som å varsle naboene og ta en prat før en setter i gang med endringer, kan i mange tilfeller være med på å senke konfliktnivået eller løse saken helt, mener Eklo.

Historier

I pressemeldingen har Gjensidige lagt til flere historier fra naboer som røk i tottene på hverandre:

- En mann i Oslo-området kledde seg ut med hatt og frakk, snek seg over til naboen, klatret opp i det store bjørketreet og saget av toppen som sperret for sola til sin egen bolig. Selv med forkledning, ble mannen avslørt, og naboen ikke særlig blid.

- Ved salg av ei hytte, var nabobonden så uenig i salget at han plasserte 20 rundballer i eiendomsgrensa den dagen visninga skulle være. De omringet hytta og sperret utsikten.  

- En huseier hadde en uenighet med naboen om utsikten fra huset sitt. Krangelen eskalerte så mye at naboen illsint dumpet et lass med søppel for å hindre utsikten enda mer.