Det var ei engasjert Tonje Ødegård Strifeldt som dro i gang andre dagen av årets Gründeruke i Mosjøen. Foran henne i salen hadde rundt 30 publikummere samlet seg i spent forventning – og mobilbruken var stor i rommet. Men så var også flesteparten av de frammøtte ungdommer i 20-årene.

Handa i været for egen bedrift

– Hvor mange av dere har opprettet en egen bedriftsside på Facebook?

Strifeldt stirret spent mot publikummerne der en sju -åtte ungdommer litt nølende rakk handa i været. Og de fikk et rosende nikk tilbake fra foredragsholderen som selv har tatt en bachelor i bruk av Facebook.

Bak henne flimret fargerike bilder med tall og teser hentet fra facebookverdenen. Men så var det også hennes oppdage å gi publikum gode tips om hvordan de kunne gjøre seg synlig i den elektroniske jungeltelegrafen.

 

Mange kvier seg for å ringe

Hun snakket seg varm om både Facebook, Instagram og Messenger. Og hun ser en klar trend. Messenger er bare blitt viktigere og viktigere.

– Det virker som om stadig flere kvier seg for å ta telefonen. Da er det lettere å knotte ned ei melding og klikke den av gårde, påpekte hun.

– Det var for øvrig noen få godt voksne blant publikum, og de fikk sin revansj da Tonje hev neste spørsmål ut i salen. 

Algoritmer ukjent for de unge

 – Hvor mange av dere vet hva en algoritme er?

– Da var det kunne én som rakk opp handa – en godt voksen kar – mens mange av de unge så nølende på hverandre.

Torsdagens gründeruke har ellers et interessant og nyttig program der både gründerhistorier blir fortalt, der Lone Moa fra Helgelendingen har foredrag om innholdsproduksjon i sosiale medier. I ettermiddag blir det pitching av gründerideer, samt at Ole Røde skal holde et over to timer langt foredrag om «Hvordan vurderes styrken og verdsette investeringsobjekt».