Gå til sidens hovedinnhold

Avslutter streiken etter tre år - uviss framtid for havnearbeiderne i Mosjøen

Artikkelen er over 4 år gammel

Den 1. november 2013 startet en over tre år lang boikott av Risavika Terminal utenfor Stavanger. En drøy måned senere, 7. desember 2013 ble havnene i Tromsø og Mosjøen tatt ut i sympatistreiker. Nå vil alle tre havnene rammes av dommen fra Høyesterett som kom rett før jul. Det sier leder i Norsk Transportarbeiderforbund, Lars Morten Johnsen til Transportarbeideren.

– Selv om Holship-dommen er knyttet til et dansk selskap og EØS-avtalens etableringsrett, vil den også bli lagt til grunn i Risavika-saken. Det ligger allerede en anke inne for lagmannsretten når det gjelder boikott av Risavika, men både vi og LO har vurdert at faren for tap er for stor til å kjøre den saken videre. Dermed må boikotten av Risavika avsluttes, sier Johnsen.

– Forbundet har ikke råd til å ta på seg ytterligere økonomiske utgifter ved et tap, sier han.

Mister streikebidraget

Det er forbundsstyret som skal gjøre det endelige vedtaket, og dersom de følger innstillingen om å avslutte boikotten av Risavika og sympatiaksjonene i både Tromsø og Mosjøen, vil det samtidig bety at streikebidraget som de tolv i Tromsø, 16 i Mosjøen og åtte i Stavanger har fått, ikke lenger vil bli utbetalt.

– Da vil det vedtektsmessige grunnlaget for streikestøtte opphøre. Forbundsstyret kan selvfølgelig vedta bevilgninger i denne saken som i andre saker, men det kan ikke gis streikebidrag etter at konflikten er avsluttet, poengterer NTF-lederen.

– Vi vil selvfølgelig bistå havnearbeiderne videre for å forsøke å få disse havnearbeiderne inn igjen i arbeid i havnene eller i annet arbeid, sier han.

Tunge dager

Mandag og tirsdag denne uka var havnearbeidere fra nesten alle havnene i Norge samlet i Transportarbeiderforbundets lokaler. Der ble meldingen om at boikotten ville bli avsluttet og med det sympatistreiker og streikebidrag, mottatt med både sjokk og forståelse ifølge nettstedet FriFagbevegelse.no.

Leder Pål Aanes i Mosjøen transportforening har ennå ikke fått sett vedtaket, og ønsker ikke å uttale seg så mye om veien videre før han har fått gjort dette.

– Det jeg kan si er at jeg ikke har fått noen indikasjoner på at dette påvirker saken eller stemninga i Mosjøen. Vi har fått dispensasjon fra sympatiaksjonen i det vi mener er en ulovlig lockout, og for vår del anser jeg ikke kampen for over, sier Ånes.

– Hva med streikebidraget? Det vil jo ikke lenger bli utbetalt.

– Det er andre vedtak som ligger bak i og med at vi har fått den nevnte dispensasjonen fra sympatiaksjonen, men her er det også for tidlig for meg å si hva som skjer. Det er mye møtevirksomhet for tiden, sier Ånes.

 

Kommentarer til denne saken