Selger fastelavnsris for kampen mot kroppspress: – Håper ungdommen i Vefsn skjønner at de er gode nok som de er

Estel Larsen setter sammen farger og knytter fjær til det som skal bli
fastelavnsris.

Estel Larsen setter sammen farger og knytter fjær til det som skal bli fastelavnsris. Foto:

Av

Mosjøen sanitetsforening er kjent for å gjøre mye for de eldre, men i lys av det evige kroppshysteriet, jaget etter det perfekte, ønsker de i 2018 å gi til de unge. Dette vil de gjøre ved å bringe inn foredragsholdere til ungdomsskolen og de videregående skolene i byen, hvor de vil belyse temaet kroppspress.

DEL

Leder i Mosjøen sanitetsforening Elinor Saue, forteller at de ønsker å ha fokus på kroppspress fordi mange unge sliter med synet på egen kropp.

– Urealistiske idealer herjer konstant i mediene, det er ingen tvil om at dette bidrar til det usunne bildet mange unge har på seg selv. Når man streber etter det uoppnåelige er det ikke rart man blir skuffet. Ikke tynn nok, ikke fit nok, ikke bra nok. Dette vil vi kjempe imot, sier Saue.

– Ungdommen er framtiden, vi vil at de skal være trygge på seg selv, trygge på at de er bra nok.

– Tror du det er vanskeligere å vokse opp nå, sammenliknet med tiden du vokste opp?

– Absolutt, sier Saue bestemt.

– Det kan nesten ikke sammenliknes. Jeg hadde bare radio, Elvis og Doris Day å se opp til. Det er klart de var flotte og flinke, men jeg følte ikke noe press til å være, eller se ut som Hollywood stjernene. Jeg var meg, og det var mer enn bra nok.

Engasjert foredragsholdere

Sanitetsforeningen har engasjert foredragsholderne Kari Løvendahl Mogstad og Roger Finjord. Mogstad er lege, spesialist i allmennmedisin og idrettsmedisin, universitetslektor og jobber til daglig som fastlege i Trondheim. Hun er også en aktiv samfunnsdebattant. Mogstad ga i vår ut boken kroppsklemma som omhandler ungdom, kroppspress og perfeksjonsjaget de utsettes for.

Roger Finjord er tidligere landslagssjef for kvinnefotball, Stabæk-trener og en av Norges beste foredragsholdere.

– Han er opptatt av samspill, teambuilding og motiverer med humor og seriøsitet, forteller Saue.

Skal selge fastelavnsris

For å finansiere arrangementet skal de selge fastelavnsris. Sanitetskvinnene har lang tradisjon med å selge ris, og ifølge hjemmesiden til foreningen var det de som hentet fastelavnsriset til Norge i 1946. Selve skikken kommer fra Sverige og Ifølge historien skulle risen brukes for å vekke fruktbarheten til kvinner, dyr og trær.

Riskomiteen bestående av Estel Larsen og Ingebjørg Aufles forteller at de startet sankingen av ris i fjor høst. De har den siste tiden jobbet iherdig for å bli ferdig til fastelavn, og skal lage til sammen 650 buketter.

Kvinnene i sanitetsforeningen håper folk kjøper og støtter kampen mot kroppspresset, når salget av fastelavnsris starter i februar.

Saue presiserer at de også er avhengige av god sponsor for å få gjennomført prosjektet.

– Her har Helgeland Sparebank vært fantastiske, kan hun fortelle. Det er så godt at noen støtter oss og ser at det vi gjør betyr noe for nærmiljøet. 

Svein Hansen fra Helgeland Sparebank, sier det er viktig for banken å støtte opp rundt prosjekter som gir tilbake til samfunnet. Og kvinnene er ikke i tvil om at dette vil være samfunnsnyttig.

– Vi håper å få ungdommen i Vefsn til å skjønne at de er gode nok som de er, forteller Ingebjørg Aufles avslutningsvis.

Artikkeltags