Nesten 2.000 julestjerner dyrkes fram i Marka: – Det er jo litt vemodig når de kommer i august

Forbereder jula: Marianne Norum steller 1.900 julestjerner i gartneriet ved landbruksskolen i Marka. Foto: Stine Skipnes

Forbereder jula: Marianne Norum steller 1.900 julestjerner i gartneriet ved landbruksskolen i Marka. Foto: Stine Skipnes

Artikkelen er over 3 år gammel

1.900 julestjerner dyrkes fram ved landbruksskolen i Marka.

DEL

– Vi har 1.400 røde julestjerner og 500 hvite, forteller Marianne Norum i gartneriet. Temperaturen er høy og forventningene enda høyere til det forhåpentligvis blomstrende resultatet i slutten av november. Nå står røde og hvite blad. Det skjer ved såkalt kortdagsbehandling.

– Det vil si at det er helt mørkt her fra seks om kvelden til åtte om morgenen. da er det natt, sier Norum.

– Hva synes du om julestjernene?

– Det er jo litt vemodig når de kommer i august mens det fremdeles er sommer. Og så er det jo artig i desember når det er full fart og alle skal ha julestjerner.

Julestjerne (Euphorbia pulcherrima) er en plante som opprinnelig kommer fra Mexico, hvor den kan bli 4–5 meter høy. Aztekerne kalte den cuetlaxochitl, og ifølge deres tro fikk den sin karakteristiske røde farge da en gudinnes blod dryppet ned på bladene. I Norge brukes den gjerne som potteplante i julen, og den finnes i dag i variantene rosa, rød og hvit.

At planten skal være giftig er en vanlig misoppfatning. Enkelte personer kan få allergiske reaksjoner av planten. Å spise den kan medføre oppkast og diaré, og plantesaft i kontakt med øynene kan forårsake midlertidig blindhet.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken