700 kilo julegrøt over 300 meter i Sjøgata: – Skal ha en egen vri med lystenninga i Helgelandstrappa

KLAR FOR JULEGRØTFEST: Foran F.v. Kari Sommerseth Jacobsen (Vefsn museum), Ellen Løvold Strand (Fru Haugans Hotel), Kjell Arne Engelsø (Mosjøen torg), Liv Inger Moen (Mosjøen torg). Bak f.v.: Roar Møller (Sjøgata næring og miljø), Trine Holmen (Sjøgata Næring og miljø), Bjørn Larsen (Mosjøen næringforening), Frode Gullhav (HEV) og Olav Aleksander Benjaminsen (HEV).

KLAR FOR JULEGRØTFEST: Foran F.v. Kari Sommerseth Jacobsen (Vefsn museum), Ellen Løvold Strand (Fru Haugans Hotel), Kjell Arne Engelsø (Mosjøen torg), Liv Inger Moen (Mosjøen torg). Bak f.v.: Roar Møller (Sjøgata næring og miljø), Trine Holmen (Sjøgata Næring og miljø), Bjørn Larsen (Mosjøen næringforening), Frode Gullhav (HEV) og Olav Aleksander Benjaminsen (HEV). Foto:

Julegrøtkonseptet til Julebyen Mosjøen kan fort nå nye høyder i år. Arrangøren melder dessuten om flere nyvinninger.

DEL

Forrige onsdag morgen samlet ei arbeidsgruppe seg på Fru Haugans Hotel for planlegging av årets versjon av julegrøtservering i Sjøgata. I fjor ble julegrøten servert på en fredag. Det var planen i år også, men værgudene ville det annerledes. I år blir det grøtservering i Sjøgata klokka åtte mandag 9. desember.

Tilbudet er en del av konseptet Julebyen Mosjøen og et samarbeid mellom Mosjøen næringsforening, Sjøgata næring og miljø, Mosjøen torg, Helgeland Event (HEV) og hovedsponsor i Julebyen Mosjøen; Sparebank 1 Nord-Norge Mosjøen. Også Vefsn kommune bidrar i arrangementet, blant annet i form av stoler og bord.

"Julegrøtens mor Trine"

Trine Holmen driver NANO i Sjøgata og deltar i arbeidsgruppen, som medlem i Sjøgata næring og miljø. Hun omtales av flere som «Julegrøtens mor».

– Utgangspunktet var at jeg så et bilde av et bord i en skog. Jeg tenkte «kult», dette er noe vi kan spinne videre på i Sjøgata. Sommeren 2018 tok jeg kontakt med Helgeland Event. Når vi nå ser hvordan det gikk i fjor, og hvordan det ser ut nå i år, så må jeg jo si at utviklingen av julegrøtkonseptet har vært helt fantastisk. Nøkkelen til suksess er samarbeidet som vi får til så bra, sier Holmen.

Det hun snakker om er naturlig nok den gedigne suksessen med servering julegrøt i fjor. Da møtte anslagsvis 2.500-3.000 for å spise julegrøt i Sjøgata. Grøtbordet var rundt 260 meter langt. Rammen rundt arrangementet var tilrettelagt med korsang, barnehage- og skolebesøk, TV2-besøk og ikke minst fakkeltenning langs Helgelandstrappa i Trongskardet. Ei krone på verket var nok uten tvil naturgitte forutsetninger, nemlig snø i gata og et strålende iskaldt klarvær. Med andre ord ei perfekt julestemning.


– Vi jobbet veldig godt før arrangementet i fjor. Men vi så ikke på forhånd at det skulle bli så bra som det ble. I år kan jeg røpe at vi jobber for å få filmet lyssettinga i trappa med ei drone. Vi skal også ha en helt spesiell vri på selve opptenninga av fakkelboksene, uten at jeg vil røpe eksakt hva som skal skje, sier Frode Gullhav i HEV.

Håper på riksdekkende

I fjor kom TV2. I år kommer NRK for å lage innslag.

– Fred Endresen kommer for å synge byens nye julesang. Vi håper flere kor kommer for å krydre med julesang rundt omkring i gata. Vi håper naturlig nok at skolene og barnehagene kommer. Og vi håper at folk også fra andre kommuner finner veien til julebyen. Vi håper selvsagt at NRK vil sende riksdekkende fra julegrøten. Vi skal forresten forlenge bordet til 300 meter, fra turistinfoen i nord og til forbi Umami i sør. Vi får sitteplasser til 1.100 mennesker, men har hjerterom til 5.000. Det blir naturlig nok rullering langs bordene, sier Gullhav.


– Ja, og folk må gjerne kle seg ut i klær typisk for jula, supplerer Kari Sommerseth Jacobsen fra Vefsn museum.

Det er Vefsn storkjøkken som står for grøtkokinga.

– Hadde ikke gått uten, sier Gullhav.

– Hvor mye grøt snakker vi om?

– 600–700 kilo.


Artikkeltags