– Det er fortsatt sånn at man skiller seg litt ut, men det er absolutt akseptert å være spesielt interessert

Finaleplass: Leo Stoll (18) kom på delt 2. plass under landsfinalen i kjemiolympiaden i Oslo. Stoll representerer Mosjøen videregående skole. Her gjør han analytisk kjemi på laboratoriet. Foto: Hans Petter Hersleth

Finaleplass: Leo Stoll (18) kom på delt 2. plass under landsfinalen i kjemiolympiaden i Oslo. Stoll representerer Mosjøen videregående skole. Her gjør han analytisk kjemi på laboratoriet. Foto: Hans Petter Hersleth

Artikkelen er over 2 år gammel

Leo Stoll (18) er klar for Kjemi-OL – til tross for at han overså den siste oppgaven.

DEL

Leo, som går i 3. klasse ved Mosjøen videregående skole, kom på delt 2. plass i landsfinalen som gikk av stabelen ved Universitetet i Oslo 12.–16. mars.

– Det gikk forholdsvis bra, det var en ganske interessant og tung uke med mye jobb fra åtte om morgenen til langt på kveld. Vi gikk gjennom mye nytt utenom pensum, forteller Stoll. Delt 2. plass betyr at han går videre til nordisk finale, og internasjonal finale som arrangeres i Praha og Bratislava i juli. Akkurat det kom overraskende på ham.

– Jeg hadde klart å overse den siste oppgaven og tenkte det kom til å koste meg muligheten for å komme videre.

– Skal bake kake

Kjemi-OL er en internasjonal kunnskapskonkurranse for kjemielever i den videregående skole, med deltakere fra over 70 land. Vel verdt å feire, altså, men det har ikke Leo hatt så god tid til – ennå.

– Vi skal feire i kjemitimen på onsdag. jeg skal bake kake, forteller Leo – som har fått gratulasjoner fra folk på skolen.

– Er det akseptert å være flink på skolen?

– Ja. Det er fortsatt sånn at man skiller seg litt ut, men det er absolutt akseptert å være spesielt interessert. Jeg opplever at alle er positive.

Leo er opprinnelig fra Tyskland og flyttet til Norge i 2007. Det betyr at han gikk 1. og litt av 2. klasse i Bayern.

– Hva er forskjell på skolen i Tyskland og Norge?

– Skolesystemet i Tyskland er litt tøffere. Litt mindre fokus på læring og mer kategorisering. Helt fra 2. klasse må du gå om igjen hvis du ikke klarer alle testene og i 4. klasse er du ved et veiskille i de forskjellige gradene.

Forsking

Leo skal studere kjemi ved NTNU etter et år på folkehøgskole.

– Hva vil du jobbe med?

– Jeg kan tenke meg å jobbe innen forsking, i alle fall en stund.

– Hvordan skal du forberede deg til Kjemi-OL

– Først og fremst skal jeg avslutte skolen på en skikkelig måte. Vi fire som er tatt ut videre tilsendt 40–50 oppgaver, så det blir vel å lese i kjemibøker. Og så skal jeg til Oslo og jobbe litt før de internasjonale konkurransene.

– Hva med forsøk?

– Praktiske trening blir vel litt vanskelig, men jeg kan kanskje spørre om å få låne laben på skolen.

Vil lære masse nytt

– Hva slags følelse har du for finalen?

– Man vet aldri, men i utgangspunktet er det lurt å ikke ha så store forhåpninger. Mange av dem som deltar fra andre land har kjemi som organisert fritidsaktivitet. Norge fikk bronse i fjor, så det er ikke utenkelig at noen av oss kan gjøre det bra. Men først og fremst vil jeg møte andre som er interessert i kjemi og lære masse nytt. Det er en artig å konkurranse å være med på og jobbe mot.

– Hva er det egentlig med kjemi?

– Godt spørsmål. Jeg er veldig interessert i å forstå ting. Naturvitenskapelig er kjemi det som er mest knyttet opp mot livene våre. Det er et viktig felt å forstå. Og så er det jo sånn at når du får svaret på en ting så dukker det opp ti nye spørsmål.

Artikkeltags