Gå til sidens hovedinnhold

Støtte fra Enova skal kutte utslipp fra besøkende skip i Mosjøen havn

Artikkelen er over 3 år gammel

Mosjøen Havn KF får 2.275.000 kroner i støtte fra Enova til landstrøm-prosjekt som skal kutte utslipp fra besøkende skip. Totalt har ni havner fra Egersund i sør til Hammerfest i nord fått nærmere 50 millioner kroner i støtte.

– Enova arbeider for Norges omstilling til lavutslippssamfunnet, og for maritim næring er landstrøm en viktig del av denne omstillingen. Hele sju prosent av klimagassutslippene fra sjøfarten skjer mens skipene ligger helt i ro ved kai, så strøm fra land kutter store utslipp, sier administrerende direktør Nils Kristian Nakstad i Enova i en pressemelding.

Følgende ni prosjekter får støtte fra Enova i denne runden:

StøttemottakerStedStøtte fra Enova
Hammerfest Havn KFHammerfest13 020 000 kr
Omya Hustadmarmor ASElnesvågen, Fræna10 500 000 kr
Eigersund Næring og HavnKaupanes, Egersund9 000 000 kr
KS Coast Center BaseCoast Center Base, Ågotnes3 723 750 kr
Stord HamnEldøyane, Stord3 263 000 kr
North Agency ASLanes terminal, Tromsø2 455 000 kr
Mosjøen Havn KFMosjøen2 275 000 kr
Vedø Eiendom ASHusøy, Karmøy1 575 000 kr
Grenland Havn IKSTangenkaia, Porsgrunn1 235 550 kr
Sum 47 047 300 kr

– Det største prosjektet denne gangen finner vi i Hammerfest, hvor det skal settes opp i alt ti landstrømanlegg i ulike størrelser. Etter utbygging kan havna tilby landstrøm blant annet til den betydelige fiskeflåten og offshoreflåten som anløper Hammerfest, sier Nakstad.

Nye muligheter neste år

Dette var fjerde runde med landstrømstøtte fra Enova, som til nå har bidratt til å realisere over 60 prosjekter langs hele kysten med samlet støtte på over 350 millioner kroner.

– Vi ønsker å utvikle dette markedet slik at stadig flere fartøy bygges med mulighet til å ta imot strøm fra land. Denne gangen mottok vi 14 søknader, under halvparten så mange som i forrige runde, noe som kan tyde på at de mest gryteklare prosjektene nå har fått støtte. Vi er imidlertid fortsatt et godt stykke unna at utviklingen går av seg selv, sier Enova-sjefen og forsikrer:

– Det blir mulig å søke Enova om støtte til landstrøm også neste år.

Enovas støtte til landstrømanlegg organiseres som konkurranser. Søknadene som tilfredsstiller utlysingskriteriene blir rangert etter brukspotensialet til anlegget målt opp mot hvor mye støtte det er søkt om. Enova legger opp til to runder i 2018

Kommentarer til denne saken