Vil ha bort mobilbruken blant fotgjengere

Oslo  20181001.
Illustrasjonsbilde av jente som tekster på mobiltelefonen. Modellklarert. Foto: Wilma Nora Dortehellinger Nygaard / NTB scanpix

Oslo 20181001. Illustrasjonsbilde av jente som tekster på mobiltelefonen. Modellklarert. Foto: Wilma Nora Dortehellinger Nygaard / NTB scanpix Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

(AvisaNordland:) – Når så mange sier at de bruker mobiltelefonen mens de går eller sykler, så er det problematisk, sier seniorrådgiver Rita Aarvold i Vegdirektoratet.

Det melder NRK.

Transportøkonomisk institutt (TØI) har tidligere offentliggjort undersøkelser som viser at mobilbruk under kjøring er årsaken til mange ulykker. Nå ønsker Statens vegvesen og TØI å kartlegge mobilbruken blant fotgjengere.

De har sendt ut et spørreskjema til rundt 4000 personer. Så langt har de ikke et endelig resultat i undersøkelsen.

– Det vi ser er at uoppmerksomhet blant dem som går i trafikken også er et betydelig problem, som medvirker til mange trafikkulykker, sier Aarvold til NRK.

Ulike former for uoppmerksomhet utgjør en stor risiko i trafikken. I så mye som tre av ti dødsulykker har uoppmerksomhet vært medvirkende faktor. Andelen ulykker som skyldes uoppmerksomhet har økt over tid, og vil sannsynligvis fortsette å øke. Statens vegvesen tar derfor nye grep for å redde flere liv, skriver Statens vegvesen på sine hjemmesider.

I oktober innførte Litauen et forbud mobilbruk i fotgjengerfelt.

– Fotgjengere må ikke bruke mobiltelefoner før de kommer seg opp på et fortau, eller mens de krysser et fotgjengerfelt, sier Litauens transportminister Rokas Masiulis til Aftenposten.

De som bryter forbudet risikerer en bot på 40 euro, noe som tilsvarer 400 kroner.

Hawaiis delstatshovedstad Honolulu ble det innførte en lignende lov i fjor, men der er det kun forbudt å se ned på mobilskjermen når man krysser fotgjengerfelt. Å snakke i telefonen er tillatt.

Artikkeltags