Gå til sidens hovedinnhold

– Foreldre må våkne!

Snapchatsaken i Sandnessjøen: Stigende mobbeproblematikk

Artikkelen er over 6 år gammel

– Vi jobber aktivt mot mobbing i Alstahaug kommune, men det nytter ikke hva vi gjør, dersom ikke foreldrene gjør sin jobb hjemme.

Det sier SLT-koordinator, Ingelise Egelund. Bakgrunnen for uttalelsen er Snapchat-saken som ble kjent i Sandnessjøen tirsdag. Unge jenter ble sextrakassert og mobbet ved hjelp av bildedelingstjenesten Snapchat. SLT-koordinator Ingelise Egelund vil ikke kommentere den enkelte saken, men understreker at mobbeproblematikken i Alstahaug er stigendene.

– Vi har gjennomført skoleundersøkelser og undersøkelser via ungdata.no, og vi ser at vi scorer høyere enn landsgjennomsnittet. Snittet i Norge er på 9 prosent. I 2013 lå vi i Alstahaug på 11 prosent, mens de siste tallene fra mai viser at vi nå ligger på 14 prosent. Det er høye tall, og vi har ingen forklaring på hvorfor det er slik, men vi skiller oss ut, sier Egelund.

Høye tall

Hun forklarer at undersøkelsene viser at det ikke er noen forskjell på om det er gutter eller jenter som mobbes, men at det er en signifikant økning på mobbeproblematikken fra barneskole, og opp til ungdomsskolen.

– Inntrykket vi har er at mobbingen er verst på 8. og 10. trinn. Og den form for mobbing vi ser er mest utbredt er å snu ryggen til, hånende blikk, utfrysing. Vi ser også at det er en del nettmobbing, men tallene her er bare på 3–4 prosent.

Foreldrene viktigst

Skolene har ifølge Egelund en systematisk satsing på nettvett blant elevene i grunnskolen, samt i barnehagene, men at det er vanskelig å gjøre noe med holdningene dersom foreldrene ikke gjør sin del av jobben.

– Den viktigste jobben gjøres uten tvil hjemme. Foreldrene må våkne litt opp fra egen naivitet, og innse at mobbing skjer hele tiden. De er nødt til å ta samtaler med sine egne barn, og det hver eneste dag. Snakk med barna, sjekk opp hva de gjør i sosiale medier. Ikke tro at ditt barn er et englebarn, og finner du ut at ditt barn er en mobber, så gjør noe med det.

At hele klasser eller venninnegjenger inviteres på tacokvelder eller i bursdager, og en til to personer holdes utenfor, mener hun er helt uakseptabelt.

– Her må foreldrene inn og ta ansvar. enten inviteres alle, eller ingen. Man må være inkluderende og ikke ekskluderende. barna lærer av hva vi gjør, ikke hva vi sier, sier Egelund.

Kommentarer til denne saken