Gå til sidens hovedinnhold

Slik unngår du at partneren din er utro

Artikkelen er over 5 år gammel

Det er mye man kan gjøre for å forebygge utroskap, mener samlivsterapeut Trine Huseby.

(SIDE2):  Alle som har blitt utsatt for utroskap fra partneren sin, vet at det er en vond følelse. Vi vet at det finnes en rekke årsaker til at folk er utro, og enkelte forskere mener det handler mer om biologi enn følelser og verdier. 

Forskning viser at kvinner og menn bekymrer seg for ulike ting når det gjelder utroskap. For hva er egentlig verst: at kjæresten har sex med en annen, eller at kjæresten utvikler følelser for en annen?

LES OGSÅ: 12 tegn som tyder på at han er utro

Kan ikke garantere seg mot utroskap

Men er det noe man kan gjøre for å unngå utroskap? Vi vil jo gjerne velge kjærester som er trofaste og ærlig, men ifølge samlivsterapeut Trine Huseby kan man aldri garantere seg mot utroskap.

- Det kan skje den som minst venter det. Jeg tror en god holdning i et parforhold, er å investere i forholdet, gi hverandre tillit og satse på at det går bra, sier Huseby til Side2.

Huseby påpeker likevel at man kan gjøre veldig mye som par for å unngå utroskap. Det har hun skrevet mye om på sin egen blogg.

- Det kan handle om å om å styrke de følelsesmessige båndene til partneren sin og å opprettholde klare grenser overfor andre.

Jobb med forholdet og unngå risikosituasjoner

Huseby deler opp strategiene for å forebygge utroskap i tre nivåer. Dette har hun skrevet mer om på bloggen sin.

Først og fremst må man gjøre forholdet man allerede er i attraktivt. Det betyr å gjøre morsomme aktiviteter, være romantiske og søke nye opplevelser sammen.

- Man må være oppmerksom på hverandre, gi nærhet og være raus med anerkjennelse. Sjekk gjerne om det er noe partneren savner, og ta ansvar for å gjøre noe med det.

Nivå to handler om å unngå risikosituasjoner, som for eksempel steder eller sosiale medier der det foregår utbredt sjekking. I tillegg bør man ikke gi inntrykk av at man er tilgjengelig eller bli så beruset at man ikke har kontroll.

- Man bør også unngå å være i nærheten av noen man er betatt av. På sosiale medier bør man unngå å bli mer personlig enn man er med andre. Ikke hemmelighold sosiale aktiviteter overfor partneren din, råder Huseby.

Hva hvis du er betatt av en annen?

Men hva gjør man hvis man har nådd nivå 3, og allerede har fått følelser for en annen?

- Røm! Når følelser eller begjær trekker deg som en magnet mot den andre, ta bena fatt og «løp» i motsatt retning. Unngå den andre inntil forelskelsen med 100 prosent sikkerhet har gått over, råder Huseby.

Videre råder hun til å alliere seg med noen som kan representere «ditt rasjonelle jeg», slik at det emosjonelle ikke tar overhånd, og minn deg selv på at dette handler om vilje og viljestyrke.

Og hvis ingenting fungerer?

- Slipp trollet ut av esken. Fortell partneren din at du er i en utsatt situasjon, at du vil ut av det og at du trenger støtte. Når hemmeligheten kommer for dagen, vil den miste mye av magien og sin påvirkningskraft, mener Huseby.

Kommentarer til denne saken