Gå til sidens hovedinnhold

LetSea etablerer havbrukssenter på Dønna

Artikkelen er over 3 år gammel

LetSea har sammen med Ecomarin Seafarm kjøpt nær 4.000 kvadratmeter produksjonshaller og lokaler på Dønna.

- Næringsparken skal eies og drives av selskapet Water Front Development, der LetSea og Ecomarin Seafarm eier 50% hver, heter det i en pressemelding fra LetSea, Norges største forsknings- og forsøkssenter innen havbruk,

LetSea har i flere år drevet forskning, forsøk og oppdrett på stedet, blant annet sammen med Ecomarin Seafarm. Nå vil de oppgradere og utvide anlegget. Det legges til rette for at flere FoU-bedrifter innenfor havbruks-næringen kan etablere seg her.

Et bilde som inneholder person, vegg, mann, innendørs Automatisk generert beskrivelse– Vi har ett av landets beste anlegg for forskning innenfor havbruk. Her er mange, viktige prosjekter gjennomført som har betydd mye for norsk havbruk. Det skal fortsette, og vi vil gjerne at nye bedrifter og ideer skal få slippe til. Helgeland har høy kompetanse innenfor oppdrett, nå kan flere få muligheten til å realisere ideene sine og utnytte potensialet i en kunnskapsklynge, forteller Olav Botn som er daglig leder for Water Front Development.

Investerer 60 millioner

Anlegget på Dønna blir utvidet og oppgradert. Det bygges nye haller, store og små forsknings-tanker, nytt anlegg for avløp og rensing og nye vanninntak.

Water Front Development vil legge til rette for at det skal være lett å etablere seg på Dønna og ser særlig etter nye bedrifter og miljøer som kan jobbe med forskning og utvikling i skjæringspunktet mellom teknologi og biologi.
- Det kan være noen som vil leie seg inn i perioder eller flytte inn permanent for å teste ut nye løsninger, jobbe med ny teknologi eller nye driftsformer. Havbruksnæringen er fortsatt ung på mange områder og mulighetene innen landbasert oppdrett er bare så vidt utforsket. Vi ser at det vil skje mye med RAS-teknologien og oppdrett i lukkede anlegg i årene som kommer. Det vil gi både muligheter og utfordringer som krever ny kunnskap, sier Botn.

Vil samle nye ideer

Botn tror også tiden er moden for å se på mulighetene for å overføre etablert kunnskap til nye områder. Kan kunnskapen om storsmolt overføres til andre arter? Erfaringer med vannrensing brukes av andre bransjer? Er det ukjente ressurser i restproduktene fra oppdrett?

- Mye vil skje i skjæringspunktet mellom teknologi og biologi i de neste årene og det bør i seg selv føre til et tettere samarbeid med skoler og universitetsmiljøet. Noe som kan gi et nytt kunnskapsnivå og sikre rekrutteringen til Norges største, fornybare eksportnæring, mener Botn.

Kommentarer til denne saken