Svarer på kritikk i brannskadesaken: - Vi jobber kontinuerlig med kvalitetssikring av tjenestene våre

Kommunelege Hege Harboe Sjåvik i Vefsn

Kommunelege Hege Harboe Sjåvik i Vefsn Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Kommuneoverlegen svarer på kritikken om legevakten i saken hvor ei kvinne med brannskader hevder hun ikke fikk komme på legevakten samme dag.

DEL

I påsken publiserte Helgelendingen en sak om Torill Edvinsen, som opplevde å få glovarm stekesjy over seg under matlaging, og deretter mener hun ikke fikk komme inn på legevakten samme dag. I tillegg kommenterte hun at det var forskjell på hvem hun møtte, om hun fikk rask og riktig hjelp.

Kommuneoverlege Hege Harboe-Sjåvik kunne ikke svare før saken ble publisert, men kommer nå tilbake til den. Hun presiserer at hun ikke ønsker å kommentere den konkrete saken, siden det ikke foreligger en formell klage hos legevakten, men hun svarer på generelt grunnlag om legevaktsystemet og om håndtering av brannskader.

– Legevakta er et kommunalt ansvar, og kommunene har ansvaret for drift- og kvalitet på tjenesten, både legevaktsentralen og legevakta. Når man som pasient ringer 116 117 fra Vefsn, blir telefonen besvart av spesialutdannet helsepersonell på legevaktsentralen i Sandnessjøen. Legevaktoperatørene bruker et eget oppslagsverk for å sortere henvendelsene etter hastegrad. Kun det som ikke kan vente til fastlegens åpningstid skal vurderes på legevakt. Dette skyldes at pasientene får den tryggeste helsehjelpen hos egen lege, som kjenner til hele pasientens helsetilstand fra før. Det er også vesentlig at de som trenger akutt hjelp får hjelp raskest mulig, og slipper å vente for lenge på legen, skriver Harboe Sjåvik i en e-post til Helgelendingen.

Hun forklarer videre at noen ganger blir folk akutt eller alvorlig syk, og må kontakte legevakt.

– Da er selvsagt vårt mål at alle skal bli sortert i riktig kategori, slik at de som trenger hjelp får effektiv, rask og riktig behandling. Det samme hastegradsystemet for vurdering av telefonhenvendelser brukes i hele Norge, og skal bidra til sikring av lik helsehjelp til alle, uavhengig av hvem man kommer i kontakt med. Som regel sorteres pasientene i riktig kategori, men ingen system er perfekte, og det hender dessverre at pasienter likevel plasseres i feil kategori. Dette medfører at noen som kan vente til neste dag får time på legevakt, men dessverre også at noen som skulle fått tilbud om time må vente for lenge. Vi jobber kontinuerlig med kvalitetssikring av tjenestene våre, og beklager selvsagt hvis Edvinsen har opplevd å ikke få riktig vurdering i kontakt med oss, skriver hun videre.

Det er gjennomsnittlig en brannskadd pasient som trenger legebehandling på legevakta i Vefsn annenhver uke. Barn får oftest skader av varme drikker, eller varme overflater som kjeler og panner. Eldre brenner seg som regel av kokende vann under matlaging.

– Omfanget av skadene varierer, og alvorlighetsgraden av tilsynelatende samme skade kan være ulik, alt etter alder på pasienten, omfang og plassering av skaden. Vi er for eksempel ekstra oppmerksomme på større brannskader på ansikt, hender, føtter og genitalia, og barn er ekstra sårbare. Generelt sett bør større brannskader vurderes av lege, og må ofte vurderes på nytt etter 1–2 dager. Alvorlige brannskader trenger av og til behandling på sykehus, skriver Harboe Sjåvik.

​Hun lister også opp ulike grader av forbrenning og råd ved skade.

Ulike grader av forbrenning:

Ved overflatiske brannskader er kun øvre del av huden skadet. Dette gir hud som ved solforbrenning, eller små blemmer (1./2. grads forbrenning). 

Dype brannskader (3. grads) skjer oftest etter kontakt med noe svært varmt, f.eks. glødende metall eller kokende olje. Huden blir hvitlig eller brunlig, tørr og læraktig. 

Råd ved brannskade: 

– Det viktigste førstehjelpstiltaket man selv gjør ved brannskade på huden, er å holde den skadde kroppsdelen under ca. 20 graders vann i 20 minutter. Særlig hos barn er det viktig at kun det skadde området holdes under vann, for å unngå nedkjøling. Dersom det er behov for legetilsyn, kan skaden dekkes til med plastfolie før avreise hjemmefra.

– Små og overflatiske brannskader, med et par små blemmer, kan behandles hjemme. Rens med vann og mild såpe, og dekk med bakteriedrepende salve og kompresser. Kontakt lege ved tydelige brannskader på ansikt, hender, føtter og genitalia.

– Ikke stikk hull på blemmer selv, det øker faren for infeksjoner

– Kontakt alltid lege ved dype eller store brannskader

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken