Gå til sidens hovedinnhold

Krise for lærlinger!

Artikkelen er over 5 år gammel

Mer enn 15.000 står uten lærlingkontrakt.

er enn 15.000 står uten lærlingkontrakt.

– Det er veldig alvorlig og et ekstremt høyt tall, sier Trond Giske til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Ap-nestlederen frykter at den høyeste ledigheten på 20 år og økonomisk usikkerhet fører til at bedrifter kutter i lærling-plasser, som under finanskrisen.

– Legger man disse tallene til grunn, vil 8.000 unge stå uten lærlingkontrakt når året er omme. Det vil være krise, mener Trond Giske.

Utdanningsdirektoratet la torsdag fram sin statistikk for lærlinger pr. 1. september. Av totalt 24.500 søkere, har 9.000 fått godkjent lærlingkontrakt.

Det er 400 flere enn på samme tidspunkt i fjor, men samtidig er det også 850 flere som har søkt.

Skaper frafall

Tallene bekymrer altså Trond Giske, som også frykter at utviklingen kan føre til at færre vil forsøke å ta fagbrev.

Han mener derfor det kreves ekstraordinære grep fra regjeringen for å bøte på problemet.

– Mangel på lærlingplass er den viktigste enkeltårsaken til frafall i videregående skole. Det er også svært viktig at fylkeskommunen holder elevene i aktivitet og tilbyr alternativer til de får plass, mener Giske.

I sitt alternative budsjett for 2016 satte Arbeiderpartiet av 260 millioner kroner til økt lærlingtilskudd. Partiet mener tilskuddet bør være på samme nivå som en skoleplass.

Fortsatt bekymret

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) mener det er positivt at flere søker lærlingplass, men mener det fortsatt er for mange som ikke får kontrakt.

– Ja, det er altfor mange som ikke har fått kontrakt, sier han.

– Nå vet vi ikke fasiten før 1. januar 2016, men vi vil fortsette arbeidet for å skaffe flere lærlingplasser. Vi er godt i gang selv om vi ikke er i mål, sier Torbjørn Røe Isaksen til ANB.

– Vi har fullt fokus på dette arbeidet. Det er helt avgjørende at de som ønsker å ta fagbrev lykkes med det. Samtidig er det viktig at den videregående skolen også tilpasser utdanningen bedre. Det hjelper ikke å tilby populære fag hvis det ikke gir muligheter for lærlingplass. Det er å kaste blår i øynene på ungdommen, mener Torbjørn Røe Isaksen.

Han ser på sin side ingen tegn til færre lærlingplasser på grunn av økt ledighet, og presiserer at lærlingtilskuddet har økt flere ganger for å bidra til flere plasser. (ANB)

Kommentarer til denne saken