Camilla er redd for å gå forbi hytta til eiendomskongen. Sier leieboeren både brøler, kjefter og filmer: – Vi blir jaget

KONFLIKT OM FERDSELSRETT: Camilla Hernes og hennes familie har tinglyst veirett mellom sin hytte og forbi Trond Ramskis bygning (det røde huset) til brygga. Ramski eier svaberget, og vil nekte Hernes å gå over det til stranda. Nå frykter Hernes at det blir rettssak også om retten til å gå de få meterne til stranda.

KONFLIKT OM FERDSELSRETT: Camilla Hernes og hennes familie har tinglyst veirett mellom sin hytte og forbi Trond Ramskis bygning (det røde huset) til brygga. Ramski eier svaberget, og vil nekte Hernes å gå over det til stranda. Nå frykter Hernes at det blir rettssak også om retten til å gå de få meterne til stranda. Foto:

En nabo som hun opplever skremmende. En steinrik grunneier som vil nekte henne allemannsretten. Camilla Hernes synes ikke Veierland-sommeren gir den samme ferieopplevelsen som før.

DEL

Tønsberg blad: – Jeg bruker ikke stranda som tilhører eiendommen til Trond Ramski, men må gå over en knaus og langs sjøen på hans sjøside for å komme til stranda ved en annen eiendom. Hele tiden beveger jeg meg i strandsonen, men opplever å bli jaget av ham som leier hos Ramski. Denne sommeren har vi ikke tort å gå der, verken jeg eller barna, forteller hun.

Vi møter den Trøndelag-bosatte småbarnsmoren på Torvet i Tønsberg, dit hun har lagt turen denne grå sommerdagen i ferien. Barna er med, det samme er en hyttenabo. De har barn i felles alder, barn som gleder seg til hver eneste sommer de kan leke sammen.

(Saken fortsetter under bildet)

SKREMMENDE: – Jeg opplever leieboerens skremmende opptreden mot oss som planlagt fra Trond Ramskis side, sier hyttegjest Camilla Hernes på Veierland.

SKREMMENDE: – Jeg opplever leieboerens skremmende opptreden mot oss som planlagt fra Trond Ramskis side, sier hyttegjest Camilla Hernes på Veierland. Foto:

Men for dem er det noen som kaster skygger over somrene på Veierland.

Hyttenaboen

– Også vi har opplevd å bli sjikanert av Ramskis leieboer, forteller Leiv André Kaalstad.

– I fjor sommer holdt jeg båten vår fast i brygga der Camilla har bruksrett, vi skulle bare lempe i land noe sengetøy som barna skulle bruke til overnatting på Camillas hytte. Da kom leieboeren løpende og brølte at om vi ikke pellet oss vekk, skulle han «hjelpe» oss med det. Jeg slapp selvsagt taket med én gang.

– Jeg ble veldig redd, forteller én av Kaalstads unge sønner.

– Vi har også opplevd å bli filmet av ham når vi går på øya. Personlig blir jeg ikke så redd, men noe er galt når vi unngår å besøke Camilla og familien fordi vi vet det skaper bråk for henne, fortsetter Leiv André Kaalstad.

I hytta på Veierland forsøker Camilla Hernes å nyte ferien, på øya der hennes oldemor, bestemor og mor vokste opp, på øya der Trøndelag-bosatte Hernes hadde drømmesommere gjennom hele oppveksten.

(Saken fortsetter under bildet)

GALT: – Noe er galt når vi unngår å besøke Camilla og familien fordi vi vet det skaper bråk for henne, sier hyttenabo Leiv André Kaalstad.

GALT: – Noe er galt når vi unngår å besøke Camilla og familien fordi vi vet det skaper bråk for henne, sier hyttenabo Leiv André Kaalstad. Foto:

– Det er ubehagelig å være her nå, sier hun, og erkjenner at verken leietaker eller Ramskis opptreden i konflikten kommer som noen overraskelse; de har opplevd det før.

– Vi har opplevd at leietakeren går helt opp i ansiktene våre og brøler av sinne. Derfor sendte jeg en bekymringsmelding til politiet, i forkant av turen vår til Veierland i sommer. Jeg synes det er rart at vi er kommet dit, for vi går jo ikke i veien for noen når vi skal fra hytta til stranda.

– Det gir ingen fred

– Vi opplever oppførselen hans som planlagt. Det er min mor som eier hytta her, og hun er bare sliten av dette. Broren min og hans familie har bare gitt opp å være her. Det gir ingen fred, det gir oss ufred.

Men røttene og følelsene for hytteidyllen nord på Veierland stikker for dypt til at Camilla Hernes vil oppgi drømmestedet og mulighetene på øya, som for eksempel å nyte en varm sommerdag på stranda.

– Jeg er redd dette ender med en rettssak, sier hun.

Stridens kjerne er som følger: Helt nord på Veierland har eiendoms- og parkeringskongen Trond Ramski en eiendom som strekker seg ned til sjøen. Den omslutter helt hytta til Hernes. Camilla Hernes har tidligere vunnet fram med rettslige kjennelser som gir henne rett til å følge en sti ned til sjøen, der hun også har båtplass. Der passerer stien det både hun og kommunen fastslår er en sjøbod, mens Ramski hevder det er et anneks. Han har tidligere uttalt til tb.no at det er av frykt for opparbeidelse av hevd til gangrett på området han vil nekte Camilla Hernes å bevege seg stien over strandsone til naboens sandstrand. Alle andre kan fritt bruke allemannsretten, mener Ramski.

Allemannsretten gir alle fri rett til å gå langs sjøen, men ikke nødvendigvis til å ta fridagen der – dersom området defineres som innmark.

Det er nettopp det Trond Ramski mener, at bygget han kaller et anneks gjør at også stranda blir innmark. Etter hans syn reduserer det allemannsretten til fri ferdsel.

I Færder kommune får tb.no bekreftet at konflikten har likhetstrekk med Treidene-saken, der grunneier har bedt kommunen om en uttalelse, om et område skal defineres som strandsone med fri adgang til alle – eller ikke.

(Saken fortsetter under bildet)

BEKYMRINGSMELDING: – Vi har opplevd at leietakeren går helt opp i ansiktene våre og brøler av sinne. Derfor sendte jeg en bekymringsmelding til politiet, i forkant av turen vår til Veierland i sommer. Jeg synes det er rart at vi er kommet dit, for vi går jo ikke i veien for noen når vi skal fra hytta til stranda, sier Camilla Hernes.

BEKYMRINGSMELDING: – Vi har opplevd at leietakeren går helt opp i ansiktene våre og brøler av sinne. Derfor sendte jeg en bekymringsmelding til politiet, i forkant av turen vår til Veierland i sommer. Jeg synes det er rart at vi er kommet dit, for vi går jo ikke i veien for noen når vi skal fra hytta til stranda, sier Camilla Hernes. Foto:

På Treidene var det, slik loven forutsetter, grunneier som ba kommunen om en uttalelse. Ifølge Færder kommune er det ikke kommet noen henvendelse om temaet fra Trond Ramski og hvilke rettigheter som gjelder i Albykilen.

7,5 meter fra vegg

I Treidene-saken har rådgiver Arild Sørensen i Miljødirektoratet gjort det klart at grensen skal trekkes i tråd med loven, og ikke etter hva politikere måtte mene er riktig.

I et rundskriv fra Miljøverndepartementet settes den private sonen til 10-20 meter fra hyttevegg, og dermed enda nærmere for anneks og uthus.

Høyesterett har fastslått at allemannsretten også gjelder om ferdselen går så nær som 7,5 meter fra et anneks og 20 meter fra fritidsboligen.

I tilfellet fra Veierland ligger knausen Camilla Hernes ønsker gangrett på mer enn 7,5 meter fra sjøboden/annekset til Trond Ramski, og på vei til naboen strand beveger hun seg deretter bort fra bygget.

I et brev til Færder kommune peker Hernes på at hun har vunnet fram i andre saker om rettigheter på eiendommmen.

(Saken fortsetter under bildet)

SVARER IKKE: Trond Ramski sier først at han vil besvare spørsmålene, men skriver senere i en sms at han ikke har fått sett på spørsmålene.

SVARER IKKE: Trond Ramski sier først at han vil besvare spørsmålene, men skriver senere i en sms at han ikke har fått sett på spørsmålene. Foto:

– Og vi ønsker virkelig å unnga enda en rettssak. For oss har strandsonen og allemannsretten hengt sammen i dette området. Vi har anvendt den i flere generasjoner, og vært eiere av hele eiendommen før deler av den ble solgt videre for flere år siden.

I brevet understreker Hernes at det er en selvfølge å vise hensyn når hun og hennes familie beveger seg i området.

– Vi har både baderett fra bryggen og båtfeste. Vi ønsker en skriftlig redegjørelse og godkjennelse for fri ferdsel i dette området, og en oppmerking på kart i området dette gjelder. Vi opplever truende adferd angående ferdsel, fra eier Trond Ramski av gnr.138 bnr. 11, 65 og 67, og det er svært vesentlig at vi får en slutt på dette. Synes det blir en totalt unødvendig sak og bruk tid og ressurser på i en rettssak.

Svarene uteblir

Tønsbergs Blad har bedt Trond Ramski kommentere saken, og har sendt ham flere spørsmål

I en tekstmelding responderte Trond Ramski at han tross ferien ville se på spørsmålene og gjerne svare så raskt det lot seg gjøre. Spørsmålene ble sendt tirsdag 16. juli, med oppmodning om å svare senest onsdag formiddag. Onsdag ettermiddag etterlyste Tønsbergs Blad svar fra Ramski, uten at vi har fått dette.

Tønsbergs Blad har også forsøkt å få en kommentar fra leieboeren, men uten hell.

Artikkeltags