Gå til sidens hovedinnhold

Regjeringa foreslår å gi 6,6 millioner kroner til laksetrapper i Vefsna: – En gledens dag

Artikkelen er over 3 år gammel

– Etter 30 år med dårlig fiske i Vefsna som følge av gyro-smitte, ble elva endelig friskmeldt i fjor høst. Nå rehabiliterer vi de viktigste fisketrappene slik at laksen igjen kan etablere seg i større deler av vassdraget, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen i en pressemelding.

4,6 millioner kroner skal gå til bygging av en ny trapp i Laksfors og to millioner kroner går til restaurering av en trapp i Fellingfors. Den siste trappa ble delvis ødelagt av steinras, og laks som vandret oppover kunne bli skadet.

– Norge har et særskilt ansvar for å ta vare på villaksen, og Vefsna har vært en særdeles viktig lakseelv i Nord-Norge. Friskmeldingen av Vefsna i fjor høst viser at det nyter. Når de viktigste fisketrappene nå blir rehabilitert, kan laksen igjen vandre oppover i vassdraget, sier Elvestuen.

Gyrodactylus salaris er en introdusert parasitt som kan utrydde hele bestander av villaks i de elvene som blir smittet. Ni av ti elver i Vefsn-regionen ble friskmeldt for gyro høsten 2017 etter at elvene var ferdig behandlet med rotenon i 2012. Nå er reetableringen av fisk i elvene godt i gang.

– Villaksen er en viktig del av norsk vassdragsnatur. En stor del av bestandene hører hjemme i norske vassdrag, og internasjonalt har Norge et særskilt ansvar for villaksen. Målet i norsk villaksforvaltning er å bevare og bygge opp laksebestanden vår, sier Elvestuen.

Les også

Uten trapp – ingen fisk: – Vi satser på byggestart i august, men vil først helst ha 2.000 laks opp via gamletrappa

– Dette er en gledens dag, sier en opprømt Hanne Dyveke Søttar (Fremskrittspartiet) i en pressemelding.

– Selv om det ikke ble alt vi håpet på, er dette en bekreftelse på at våre bekymringer har blitt tatt på alvor av regjeringen, legger hun til.

– Hanne har snakket om dette vassdraget siden før jul, og da jeg ble kjent med utfordringene og vassdraget har jeg gjort mitt for å få dette på plass, sier Gisle Meininger Saudland, som representerer Fremskrittspartiet i energi- og miljøkomiteen.

– Jeg har tatt det direkte opp med statsråden og de ansvarlige i departementet, legger Saudland til.

Søttar og Saudland håper at støtten til Vefsna bare er begynnelsen.

– Nå har vi mottatt en helhetlig plan for hele vassdraget slik at vi også kan prøve å jobbe inn midler i budsjettene for årene som kommer, sier de.

– Jeg var så heldig at jeg fikk være med da den forrige statsråden friskmeldte elva i november og siden har det gått slag i slag. Dette var også første gangen jeg fikk hilse på Jim Nerdal og siden har vi holdt kontakt. Hans jobb i denne saken har vært uvurderlig, så han skal ha mye av æren her, sier Søttar.

Kommentarer til denne saken