Til inntekt for villaksen

REKORDSUM: Den 11. villaksauksjonen innbragte om lag 1,5 millioner kroner til villaks- og sjøørretbevaring. Her fra fiske i Verdalselva. Foto: Stian Stensland

REKORDSUM: Den 11. villaksauksjonen innbragte om lag 1,5 millioner kroner til villaks- og sjøørretbevaring. Her fra fiske i Verdalselva. Foto: Stian Stensland

Artikkelen er over 4 år gammel

Den 11. villaksauksjonen innbragte om lag 1,5 millioner kroner til villaks- og sjøørretbevaring.

DEL

Mest bidro engelskmannen som betalte rekordsummen 250.000 kroner for to døgns fiske i Altaelva.

– Dette var en helt overveldende pris. Det er ingen tvil om at Altaelva er en unik merkevare blant laksefiskerne. Det viser at vi i forvaltningen gjør ting rett, sier Hans Kristian Kjeldsberg, styreleder i Alta Laksefiskeri Interessentskap.

Redd Villaksen

Det er Stiftelsen Redd Villaksen som får inn fiskeutstyr, og laksefiske med overnatting, mat og/eller guiding til denne veldedighetsauksjonen. Bidragsyterne i dette spleiselaget for villaks og sjøørret er sportsfiskere, elveeiere, fisketurismeoperatører, utstyrsbransjen, og lag/foreninger fra både inn og utland. Leder Jens Olav Flekke i Redd Villaksen kaller årets auksjon en suksess, opplyses det i pressemeldinga fra auksjonen.

– Vi har funnet en formel som fungerer og folk dukker ikke opp lenger bare for å gjøre et godt kjøp – de støtter også saken – ettersom de fleste objektene ble solgt over prisestimat. Trolig kommer vi i 2016 til å fortsette å støtte oppkjøpsordningen slik at norsk laks ikke blir fisket opp på oppvekstområdene rund Færøyene. Siden 1991 er anslagsvis 10 millioner laks, hvorav 60 prosent norsk laks, spart fra å gå i garnene der. Videre fortsetter nok samarbeidet med Norske Lakseelver, der vi trenger en fagmann knyttet opp mot et så betent og komplisert område som oppdrettsnæringen. Å få oppdrett inn i lukka systemer må være en prioritet fremover. Hvert år bidrar vi også til gytegrusprosjekter i regi av Norges jeger- og fiskerforbund i ca. ti sjøørretbekker rundt om i Norge.

I verdenstoppen

De produktene som tilbys på Villaksauksjonen viser at Norge er i verdenstoppen når det gjelder laksefisketurisme. Dette er et unikt spydspissprodukt i det naturbaserte reiselivet i Norge. En rekke tilbydere over hele landet har pakker som fiskerne villig betaler 2000-6000 kroner per døgn for, og viser noe av det potensialet som finnes i næringen om vi forvalter laksen godt og utvikler gode turismeprodukt. Dette må reiselivet og Innovasjon Norge få øynene opp for, sier Torfinn Evensen, generalsekretær i Norske Lakseelver.

Forskere

Også fra forskerhold følges villaksauksjonen. Stian Stensland ved Norges miljø –og biovitenskapelige universitet har forsket på villaksforvaltning, sportsfiskere og grunneiere i en årrekke.

– Denne formen for privat samarbeid med veldedighetsauksjoner representerer noe nytt og spennende i naturforvaltningen her i Norge. I andre land som USA og Storbritannia har de mye lengre tradisjon for dette. Sverige avholdt sin første villaksauksjon i september. Med kongen og hans venner i spissen satt pengene tydeligvis løst, da de fikk inn 3,5 millioner. Vår konge er eksempelvis en svært ivrig laksefisker i forhold til Carl Gustaf, så her bør det jo ligge godt til rette for å invitere Kong Harald til neste års auksjon, påpeker Stensland.

Artikkeltags