Gå til sidens hovedinnhold

Søker folk som vil ha lusetelling som sommerjobb

Artikkelen er over 3 år gammel

Mange er på utkikk etter sommerjobb. Kanskje kan jobben som lakselusteller friste

(Lofotposten) Reis fra sør til nord, for å fiske sjøørret og telle lakselus – og få betalt for det. Sommerjobben på Havforskningssintuttet passer best for dem som trives utendørs i alle varianter av «ekte, norsk sommervær»

Hver eneste sommer reiser flere team fra Havforskningsinstituttet langs kysten fra sør til nord, for å telle lakselus på vill laksefisk.

– Nå trenger vi engasjerte folk som ønsker seg en aktiv sommerjobb, sier prosjektleder Rune Nilsen i en pressemelding.

Drømmejobben for friluftsmennesker?

Jobben passer for alle som vil leve ut sin indre Lars Monsen! I små lettbåter, utstyrt med ruser og garn fisker sommerteamene vill laksefisk i havgap og fjorder. I tillegg blir det brukt trål og vaktbur.

Fangsten blir så nøye undersøkt: fiskens størrelse blir målt, og så teller man hvor mange lakselus det er på hver enkelt fisk, og registrerer hvilke livsstadier lakselusene er i.

– Feltarbeidet starter i mai på Sørlandet, og avsluttes i midten av august i Finnmark, forteller prosjektleder Rune. De som blir ansatt må like å jobbe og bo tett med andre, trives ute i vær og vind og ikke minst, ta forberedende kurs i lakselus- og feltarbeid.

Det blir mange mil i bil – og man får etter hvert stålkontroll på ferjeavgangene på Vestlandet.

-Hvorfor i alle dager gjør HI dette?

Lakselus kan skade fisken, i verste fall kan den dø av skadene. Hovedkilden til lakselus i områder med mye oppdrett, har vist seg å være oppdrettsfisk.

Selv om det ikke er så mange lakselus på hver enkelt oppdrettslaks, kan det likevel resultere i høye utslipp av lakselus, på grunn av det høye antallet oppdrettslaks som står langs kysten vår.

-Vi på Havforskningsinstituttet kartlegger omfanget av problemet. Vi lager modeller som viser hvor det er mye og lite lakselus. Så må vi ut og sjekke at modellen stemmer med virkeligheten. Det gjør vi igjennom dette nasjonale overvåkingsprogrammet, heter det i pressemeldingen

Feltinnsamlingen er en omfattende jobb – med et viktig formål. Når dataene er ferdig analysert, går de inn i vår rådgiving. Instituttet gir råd til myndighetene, som igjen regulerer oppdrettsnæringen.

– Denne konkrete, fysiske jobben med å fiske og telle lakselus, er altså avgjørende for forskingen vår på konsekvenser av oppdrett, avslutter Rune Nilsen.

Kommentarer til denne saken