Gå til sidens hovedinnhold

- Villaen har også vært brukt som hemmelig møtested

Artikkelen er over 4 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Etter en lang reise der den ærverdige villaen ved Laksforsen opp gjennom årene har hatt ulike eiere, er eierskapet nå lokalt. Det samme gjelder fiskerett i Laksforsen. Det er på alle måter positivt, og det er grunn til å rose Statkraft som har opptrådt på en forstandig måte etter at statsselskapet kom fram til at de skulle kvitte seg med villaen.

Med god hjelp fra Grane kommune har Inger Laksfors og Jan Johansen sikret seg den flotte villaen som har vært i Statkrafts eie. Prisen for eiendommen er 5,5 millioner kroner. Hva fiskeretten i Laksforsen koster, er foreløpig ikke kjent. Hovedhensikten med kjøpet har vært å få eiendommen tilbake til gården Laksfors som Johansen og Laksfors eier og driver.

Opp gjennom årene har svært mange notabiliteter og samfunnstopper brukt villaen. Alt fra direktører i store norske og internasjonale selskaper, til politikertopper og kongen i egen person har brukt villaen på Laksforsen til ulike formål. I de fleste tilfellene har det vært snakk om ren rekreasjon med laksefiske som en foretrukken aktivitet.

Villaen har også vært brukt som hemmelig møtested for å lande store nasjonale og internasjonale forretningsavtaler. I så måtte sitter det svært mye historie i veggene i villaen.

I Statkrafts eie er villaen restaurert og godt vedlikeholdt. Det fortjener statsselskapet ros for fordi det slett ikke er noen selvfølge at de ville bruke penger på dette. Etter at laksen mer eller mindre ble borte i Vefsna på grunn av gyrosmitten, har også villaens attraktivitet sunket og bruken blitt mindre.

Villaen på Laksforsen er ett av to historiske monumenter som minner om Vefsnas storhet og stolte historie som lakseelv helt i norgestoppen. Det andre minnet er villaen ved Forsjordio, den også eid av lokale og benyttet av næringslivstopper fra inn- og utland gjennom mange år.

Samtidig som Vefsna nærmer seg friskmelding er altså to viktige monumenter nå i lokalt eie. Om man tenker seg at elva når gamle høyder er dette svært viktig med tanke på videreutvikling av fisketurisme med de mulighetene det gir.

Villaen ved Laksforsen er i tillegg lett tilgjengelig med fossen som nærmeste nabo. Det kan også gi muligheter for opplevelser. Vårt håp er at villaen også kan åpnes for omvisning og historiefortelling.

Kommentarer til denne saken