Uavklart om elgen kan restaureres før vinteren

For snaue to uker siden ble elg-statuen ved innkjøringen til Sandnessjøen spraylakkert med gullfarge. Kulturkonsulent i Alstahaug kommune sier det er uvisst om man får bort malingen før vinteren.

DEL

(iSandnessjøen) – Saken er anmeldt og dermed også rapportert inn til forsikringsselskapet. Når det gjelder hvilken metoden som skal brukes for å få statuentilbake til opprinnelig stand, så er det er en sak som forsikringsselskapet vurderer. Vi har foreløpig ikke fått noen tilbakemeldinger, sier kulturkonsulent Svein-Harald Carlsen.

Han forteller at kommunen har vært i kontakt med NTNUs Vitenskapsmuseet i Trondheim for å rådføre seg om hvilken metode som er mest egnet.

– De sier at dette kan være en vanskelig oppgave, men at de har tilbudt seg å komme nordover for å se på saken. Men først avventer vi en avklaring fra forsikringsselskapet.

Han sier at kommunen selv ikke har noe kunnskap om hvordan slike utfordringer knyttet til hærverk, og derfor er redd for å gjøre vondt verre. Carlsen kan heller ikke si noe om det kan bli aktuelt å restaurere elgen før vinteren og frosten setter inn.

– Det avhenger av hvilken metode som er best egnet. Men vi vet ingenting om det er avhengig av vær eller temperaturer.

Elgen ble gitt til kommunen fra Helgeland Sparebank i år 2000 og statuen er utført av Skule Waksvik, som gikk bort i februar i fjor. Samme skulptør har også laget Petter Dass-statuen som står i Sandnessjøen sentrum.

Rådmann i Alstahaug kommune, Børge Toft, uttalte til iSandnessjøen at det er uaktuelt å la elgen forbli gullfarget, til tross for at flere har tatt til orde for det på sosiale media.

– Det har jeg liten tro for. Dette er et kunstverk som noen har donert til kommunen. Hadde kunstneren hatt et ønske om at den skal være i gull så hadde den nok vært det

Artikkeltags