Eirik (25) fra Mosjøen jobbet på sykehus i Zambia: – Det kunne ofte være tøft å se pasienter lide

På utveksling i Zambia: Til venstre står en fornøyd sykepleierstudent Eirik Bakke Myrflott.

På utveksling i Zambia: Til venstre står en fornøyd sykepleierstudent Eirik Bakke Myrflott. Foto:

Sykepleierstudent Eirik Bakke Myrflott (25) møtte krevende situasjoner da han bodde i Zambia.

DEL

– Det å jobbe på sykehuset var en stor utfordring og veldig tøft. Sykehuset hadde økonomiske begrensninger som førte til stor mangel på medisiner og utstyr, sier Myrflott

Han er en av helsefagstudentene fra Universitetet i Tromsø (UiT) som nylig kom hjem fra utveksling i Zambia hvor de bodde og jobbet sammen med zambiske studenter. Myrflott forteller at han møtte store utfordringer da han jobbet på psykiatrisk avdeling på sykehuset i Livingstone.

– Kunnskapen til de ansatte virket å være veldig god, men økonomien satt en stopper for at pasientene fikk optimal behandling. Det kunne ofte være tøft å se pasienter lide på grunn av mangel på gode nok medisiner. I tillegg var det slitte pasientrom som liknet en glattcelle og det gjorde virkelig inntrykk, sier han.

Fordommer

Videre forteller Myrflott at de også var ute og jobbet i en landsby i åtte dager. De syklet rundt til forskjellige steder for å besøke familier med barn som har funksjonshemninger. På forhånd hadde de blitt fortalt om at det var mye fordommer mot mennesker med funksjonshemninger.

– En tur jeg husker godt var da vi besøkte en liten gutt med Cerebral parese, familien var veldig takknemlige for at vi kom dit for å hjelpe. Selv om vi ble fortalt at det var fordommer mot mennesker med funksjonshemninger, merket jeg ikke noe av det. Jeg ble derfor overrasket over den positive innstillingen og motet til familiene vi møtte. Det var veldig fint å se hvor glade og positive mennesker kan være selv om de har lite.

Skole: Slik ser skolen ut i Zambia.

Skole: Slik ser skolen ut i Zambia. Foto:

Store kontraster

Det er store kontraster mellom Norge og det afrikanske landet. Både når det gjelder klima, kultur og økonomi.

– Klimaet var åpenbart helt annerledes, det var veldig varmt og tørt. Menneskene var også mye mer åpne og kontaktsøkende enn det vi nordmenn er. Jeg måtte bli vant til å snakke med fremmede på gata og å slå av en prat med ansatte i butikken, de er veldig gjestfrie og hyggelige folk, forteller han.

– Det er også store økonomiske forskjeller, hvor Zambia er et land med mye fattigdom og det merket man godt. Mange har ikke et sted å bo, og det befinner seg alltid en del tiggere rundt omkring. Vi merket at de så på oss nordmenn som veldig rike med en gang. Men det var uansett ikke ubehagelig og man ble stort sett hele tiden behandlet med respekt, sier han.

Jubileum: UiT feirer 25-årsjubileum for samarbeid med helseinstitusjoner og utdanning i Livingstone, Zambia.

Jubileum: UiT feirer 25-årsjubileum for samarbeid med helseinstitusjoner og utdanning i Livingstone, Zambia. Foto:

Beste minne

Myrflott legger til at han har tenkt mye på forskjellene rundt vår rike, vestlige verden, og hvordan forholdene er i Zambia.

– Vi som bor i Norge er veldig heldige med mulighetene vi har. Helsehjelpen er bra og alle får det, mens i Zambia koster det penger. Standarden på sykehusene er også dårligere enn i Norge. I tillegg er det store utfordringer knyttet til klima, med høy varme og ekstremt lite nedbør blir det stor mangel på vann. De fleste landsbyer er avhengig av å hente vann fra dype brønner, det er ofte langt å gå for å komme til disse.

– Hva er ditt beste minne fra utvekslingen?

– Mitt beste minne er nok da vi dro en helg til Botswana på safari i Chobe Nasjonalpark. Det var da jeg følte at gjengen som reiste sammen ble godt kjent og gode venner. For min del har det vært veldig lærerikt på et personlig nivå, jeg har blitt mer oppmerksom på kulturforskjeller og hvordan det påvirker menneskets behov.

– Jeg vil absolutt anbefale alle å dra på utveksling, det er en opplevelse man vokser veldig på, avslutter han.

UiT har i år 25 årsjubileum for samarbeid med helseinstitusjoner og utdanning i Livingstone, Zambia. Utvekslingsperioden varte fra september til desember 2019.

Artikkeltags