Gå til sidens hovedinnhold

Mestermøte under Petter Dass-dagene

Artikkelen er over 5 år gammel

Når kampen om å bli hørt stadig blir hardere,  hvem skal da gi en stemme til de stemmeløse?

De små, de svake og de «usynlige» stemmene, de som lever i samfunnets ytterkant er temaet når tre store nordiske forfattere kommer til Petter Dass-dagene 2016.

Lørdag 18. juni kommer vår egen Roy Jacobsen, norsk/danske Kim Leine og islandsk/norske Bergsveinn Birgisson for å ta den spennende samtalen om «de stemmeløse» i sine forfatterskap, opplyser Helene Winsents i programkomiteen for Petter Dass-dagene 2016 i en pressemelding.

Roy Jacobsen

er aktuell med boken «Hvitt hav», oppfølgeren til «De usynlige» som kom i 2013. Der gir han stemme til en liten familie som kjemper en kamp for livets opphold på en liten øy ytterst i havgapet på Helgelandskysten. Vi følger hovedpersonen Ingrid gjennom gode og onde dager i første halvdel av 1900-tallet. Som forfatteren selv sier: «Det fantes tusenvis av slike øyer på norskekysten. I dag er det ingen. De fortjener å bli sett.» Roy Jacobsen er oversatt til mer enn 30 språk og har vært nominert til Nordisk råds litteraturpris to ganger.

Kim Leine

er født i Norge, men flyttet til Danmark som 17-åring. Han fikk Nordisk råds litteraturpris i 2013 for romanen «Profetene i Evighetsfjorden», og er nå aktuell med romanen «Avgrunnen». Begge romanene tar utgangspunkt i historiske hendelser. Handlingen i «Avgrunnen» utspilles rundt den finske borgerkrigen i 1918, dit de to danske tvillingbrødrene Ib og Kaj drar for å kjempe. I «Profetene i Evighetsfjorden» gir han stemme både til innbyggerne i den danske kolonien på 1700-tallets Grønland, og de innfødte som må leve med den danske koloniherren. Leine har bodd og arbeidet på Grønland og sier selv om sin norsk/dansk/grønlandske bakgrunn: «Jeg snakker ikke noe språk perfekt. Det er en del av min forfatteridentitet, å være utenfor overalt.»

Bergsveinn Birgisson

tok publikum med storm, og ble nominert til Nordisk råds litteraturpris med historien om den kjærlighetssyke, 90-årige sauebonden Bjarne i romanen «Svar på brev frå Helga».

«Min bok viser respekt for den gamle, forsvinnende bondekulturen. Hvis vi vender ryggen til den, har vi ingenting igjen», sier forfatteren om boken. I 2013 ble han nominert til Brageprisen for årets prosabok med «Den svarte vikingen», en prosabok der forfatteren dikter ut fra historiske kilder. I 2014 kom romanen «Soga om vêret» på norsk, der Birgisson gir stemme til noen forkomne sjeler som driver sjarkfiske ytterst på Islands nordvestkyst, om været tillater det. Fortelleren Halldors historie blir avdekket gjennom møter med Gud, presten, filosofen, krøplingen, torsken og kjærligheten.

Kommentarer til denne saken