Trusler og vold dominerer hos konfliktrådet

Stadig flere saker med seksuelt innhold  sendes Konfliktrådet i Salten og Helgeland.

Stadig flere saker med seksuelt innhold sendes Konfliktrådet i Salten og Helgeland. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Får inn stadig flere saker med seksuelt innhold.

DEL

Trusler og voldssaker utgjør den største sakskategorien,  og stadig flere saker med seksuelt innhold sendes Konfliktrådet i Helgeland og Salten.

Det viser fjorårstallene som viser at konfliktrådet hadde 430 saker til behandling i 2017. Det er omtrent samme mengde som i fjor.

Behov for å snakke

Ettervirkninger av alvorlige lovbrudd som vold, trusler, seksuelle lovbrudd og vinningskriminalitet gjør at mange har behov for å møtes og snakke sammen. Det gjelder både gjerningsperson og offer, heter det i en pressemelding fra Konfliktrådet i Helgeland og Salten.

I år som tidligere år utgjør trussel-/ og voldssaker den største sakskategorien, cirka 35 prosent av saksmengden. Det omhandler alt fra uprovosert vold mellom ukjente til vold i nære relasjoner.

Alvorlig kriminalitet

Konfliktrådet i Salten og Helgeland har 45 meklere fra Sømna i sør til Hamarøy/Steigen i nord som inviterer til møtene, de er møteledere i sakene og ivaretar partene.

Siden konfliktrådet i juli 2014 fikk ansvaret for gjennomføringen av straffereaksjonene for ungdom fra 15–18 år som har begått alvorlig kriminalitet og har et oppfølgingsbehov, har 52 ungdommer i Salten og Helgeland fått ungdomsoppfølging og fire personer har fått ungdomsstraff. Tallene for 2017 er henholdsvis 28 ungdommer på ungdomsoppfølging og 2 ungdommer har blitt idømt ungdomsstraff. Dette er en økning fra 2016

Skreddersøm

I disse sakene er samarbeid med øvrige etater helt avgjørende for å få til et skreddersydd opplegg rundt hver enkelt ungdom. Nordland politidistrikt er henviser av sakene og bistår i oppfølgingen. Felles Ansvar, Nordland friomsorgskontor, videregående skole, barnevern, verger og andre i nettverket bidrar med støtte og ulike tiltak inn i oppfølgingen.

Artikkeltags