Nytt nettarkiv samler krigsseilernes historier

Tirsdag var det markering av at krigsseilerregisteret blir tilgjengelig for alle.  Med bl.a. Jon Michelet til stede.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Tirsdag var det markering av at krigsseilerregisteret blir tilgjengelig for alle. Med bl.a. Jon Michelet til stede. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

De dramatiske historiene til tusener av norske krigsseilere er nå samlet i et nettarkiv. En stor dugnadsinnsats ligger bak.

– De har gjort en veldig god jobb, de som har holdt på med dette, sier Peter Henry Hide.
Han er en av få krigsseilere som fortsatt lever i dag. Tirsdag var han æresgjest da det ble holdt offisiell åpningsseremoni for Krigsseilerregisteret i lokalene til Oslo sjømannsforening.
Det nye arkivet skal sikre at krigsseilernes historier ikke går tapt. Prosjektet har skapt et fantastisk engasjement, forteller Ole Bjørn Fausa, direktør i Samlerhuset.
– Det har rast på med fantastiske historier som ingen har visst om før, sier Fausa til NTB.

Dugnadsarbeid

Krigsseilerregisteret er et nasjonalt register for alle norske menn og kvinner som seilte i den norske handelsflåten 1939-1945.

Ved lanseringen inneholdt registeret omtrent 6.000 navn. Målet er at så mange som mulig av de over 30.000 norske krigsseilerne skal inn.
– Behandlingen av krigsseilerne er en av de største skamplettene i norsk historie. De fikk aldri den heder og ære de fortjente etter krigen. Men det er ikke for sent. Vi kan hedre minnet deres ved å dokumenterte historiene på en grundig måte, sier Fausa.
Samlerhuset tok initiativ til registeret i 2014 og fikk med seg Stiftelsen Arkivet og Lillesand sjømannsforening på laget. Samtidig har hjelpen fra andre frivillige vært uvurderlig.
– Sjømannsforeningen over hele Norge har bidratt enormt til innhenting av informasjon, sier Fausa.

Bølge av interesse

Til stede på åpningsseremonien tirsdag var også forfatter Jon Michelet. Han har bidratt til å skape stort engasjement for krigsseilerne med sin bokserie "En sjøens helt".

– Det er en ny bølge av interesse, sier Michelet til NTB.
Ifølge ham har sjømannsforeningene stått "på huet" for å samle inn navn til det nye nettarkivet.
– Dette betyr enormt mye for de pårørende. Det fins mange etterkommere som ikke vet så mye om hva far, onkel eller bror gjorde under krigen. Nå kommer det en kilde til enkel, søkbar kunnskap om det, sier Michelet. (©NTB)
 

Artikkeltags