Advarer mot å la katten være ute i sprengkulda

Katter er blitt funnet med opptil 20 luftgeværkuler i kroppen, forteller Jenny Rolness. Arkivfoto: Beate Kold Hansen.

Katter er blitt funnet med opptil 20 luftgeværkuler i kroppen, forteller Jenny Rolness. Arkivfoto: Beate Kold Hansen.

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Veterinær sier det ikke er forsvarlig å slippe katten ut i ti minusgrader.

DEL

Store deler av Østlandet har sett temperaturmåleren krype ned i 15 minusgrader de siste dagene, mens i deler av Nord-Norge har det vært temperaturer under 30 minus.

Nå advarer en veterinær katteeiere mot å slippe kattepusen ut i kulda.

- Slik det er nå, er det ikke forsvarlig å la katten være ute over lengre tid. Katten kommer opprinnelig fra middelhavsområdet og Afrika. Katter er ikke laget for iskald, trøndersk vinter, sier veterinær ved Evidensia Trøndelag dyreklinikk, Lars Strømmen, til Adresseavisen.

Katten kan blant annet bli rammet av nedkjøling, urinveisinfeksjon og frostskader på potene. Strømmen fraråder på det sterkeste å la katten være uten en hel arbeidsdag under disse kalde vinterforholdene.

- Du kan jo tenke deg selv å gå ute i 8-9 timer når det er ti minus. Det vil ikke vi mennesker, og det vil ikke katten, sier han.

- Kan få frostskader på kjønnsorganet
Også Dyrebeskyttelsen Norge ber kjæledyreiere om å ta forbehold i vinterkulden.

«Når det er kaldt er det viktig at katten selv får bestemme om den vil være ute, og katten skal ha mulighet til å komme inn hvis den vil. Selv korte opphold ute i sprengkulde kan være en påkjenning for katten. En katteluke er en fin løsning. Alternativet er å ha et lunt sted, for eksempel et isolert lite hundehus, hvor katten kan finne ly mens den venter på at familien skal åpne døren,» skriver Dyrebeskyttelsen Norge på sine sider.

Dyrebeskyttelsen skriver at kjæledyr som katter, hunder og kaniner kan få frostskader på poter, ører, haler og kjønnsorganer.

Som tidligere nevnt i artikkelen, kan vinterkulden også føre med seg urinveisinfeksjoner.

- At dyrene lider i kulden er det ingen tvil om. Jeg har selv vært frivillig ute i avdelingene, og har sett skadene og sykdommene som påføres dyrene som følge av kulden. Et annet problem som også oppstår når kulden setter inn er at en del familier med katt opplever «urenslige» katter, opplyser pressekontakt i Dyrebeskyttelsen Norge, Linn Krogstad, i en uttalelse.

- Sannheten er den at katten ofte ikke er urenslig, men at den har pådratt seg en urinveisinfeksjon eller annen lidelse som forårsaker urensligheten. Vær flink til å følge med på kattens adferd. Har man mistanke om at noe er galt så ta katten til veterinær. Urinveisinfeksjoner er svært smertefulle, og både hann- og hunnkatter er utsatte, påpeker Krogstad.

Ned i ti minus i Oslo-området
Meteorolog Anita Agervik uttalte til Nettavisen før helgen at det ville holde seg på under ti minusgrader i østlandsområdet over helgen.

- Gjennom helgen fortsetter det å være kaldt med den kaldeste dagen på fredag. Det ser ut som at det kan være en viss stigning i temperaturen, men det er ikke snakk om mye, sier vakthavende meteorolog Anita Agervik hos Meteorologisk institutt.

I Oslo-området har det vært nede i 15 minusgrader fredag.

- Ifølge våre prognoser vil kulden holde seg en stund framover, sier hun.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken