Janne og Silje koker 500 liter grøt fra bunnen til fredagens langbord: - Vi har verdens beste grøt

Store størrelser: Silje Lien og Janne Nordahl forbereder seg til å bruke flere slike sekker for å få til nok grøt.

Store størrelser: Silje Lien og Janne Nordahl forbereder seg til å bruke flere slike sekker for å få til nok grøt. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Vefsn Storkjøkken står for grøtkokinga når 1500 mennesker skal spise grøt fredag.

DEL

– Vi koker opp halvparten av grøten torsdag, og resten fredag. Grøtlaginga skjer på forhånd, så gjør vi ferdigproduseringen og den siste kokinga sammen med Wenche på God morgen Norge fredag morgen. Det blir litt juks på tv, forklarer Nordahl med henvisning til hele Norges matmor Ingrid Espelid Hovig og uttrykket «så jukser me lite».

Det skal mye grøt til for å mette helgelendingene som skal delta på verdensrekordforsøk. Maten lages etter kok-kjøl prinsippet, som metter i snitt 400 personer per dag i Vefsn og Hattfjelldal.

– Egentlig kom spørsmålet om grøtkokinga litt sent, så det var allerede snakk om Fjordland. Det blir 50 kilo Fjordland-grøt og 450 kilo grøt kokt fra bunnen av med vår oppskrift, sier avdelingsleder Janne Nordahl.

Hun og de ansatte ved Vefsn storkjøkken lager grøt ofte til beboere på institusjonene i Vefsn og de hjemmeboende som får middag til lørdagene. Nå skal storkjøkkenet bruke den samme oppskriften for 1500 personer. De største kjelene på kjøkkenet tar 400 liter, så det er tilpasset slike mengder.

Hva er hemmeligheten som gjør at dere kan kalle dette verdens beste grøt?

– Vi koker julegrøten på helmelk og smør, og smaker den til selv. Dette er en litt kraftig grøt, sier Nordahl.

Hva synes dere om at dere fikk dette oppdraget?

– Vi er kjempestolte! Nå har vi fått bygd denne storstua, og da har vi kjøkken til å gjøre slike ting. Det er kjempeartig at vi skal gjøre dette. Nå tar vi oppdraget på dugnad og ser hva det koster etterpå, sier Nordahl.

Risengrynsgrøt har vært en tradisjon for dem som får levert mat av Vefsn storkjøkken nesten hver lørdag siden 1996. Før jul skal flere barnehager også ha julegrøten sin – men først kommer langbordet fredag.

Artikkeltags