Julebyen på Helgeland: Vil sette verdensrekord i grøtspising

SAMARBEID: Bjørn Larsen (t.v.), Trine Holmen, Frode Gullhav, Hilde Prestbakk og Frank Vollan representerer ulike aktører som samarbeider om å befeste Mosjøen som julebyen på Helgeland. Lørdag 1. desember er det duket for tidenes rekordforsøk når det dekkes til langbord i Sjøgata. Dersom TV2 og «God Morgen Norge» tar turen til Mosjøen blir rekordforsøket flyttet til fredag 30. november.

SAMARBEID: Bjørn Larsen (t.v.), Trine Holmen, Frode Gullhav, Hilde Prestbakk og Frank Vollan representerer ulike aktører som samarbeider om å befeste Mosjøen som julebyen på Helgeland. Lørdag 1. desember er det duket for tidenes rekordforsøk når det dekkes til langbord i Sjøgata. Dersom TV2 og «God Morgen Norge» tar turen til Mosjøen blir rekordforsøket flyttet til fredag 30. november. Foto:

Grøtservering til om lag 1.500 mennesker og et bord som er like langt som rekordhoppet til Anette Sagen kan gi Mosjøen en plass i Guiness Rekordbok.

DEL

Den litt spinnville ideen lar seg realisere takket være et nært samarbeid mellom ulike aktører i Mosjøen. Mosjøen Torg, Sjøgata Næring og Miljø, Mosjøen næringsselskap og Helgeland Event drar lasset sammen. Vefsn kommune (Enhet for folkehelse) og Vefsn museum deltar også. Sjøsiden Senter er også invitert til å bidra og er i tenkeboksen når det gjelder deltakelse og omfang.

 Rekordforsøket skjer samme dag som julegrana tennes; lørdag 1. desember. Datoen har et lite forbehold. Det jobbes for å få TV2 og «God Morgen Norge» til Mosjøen. Dersom det lykkes blir julegrøtspisinga flyttet til fredag 30. november.

– Invitasjonen går til alle innbyggere i Vefsn, samt nabokommunene våre, folk på kysten, ranværinger og alle som vil oppleve den unike stemningen i julebyen Mosjøen, sier Frank Vollan, daglig leder i Helgeland Event.

Lokalt engasjement

Drøyt to uker før rekordforsøket begynner detaljene å komme på plass. Samarbeidspartnerne har møte på Nano for å gå gjennom tempoplanen, og Trine Holmen har skjenket kaffe. Et par røde forklær henger over en stol og er ei synlig påminning om alt som bokstavelig talt skal sys i hop før grøten kan serveres 1. desember.

Laila Nævervei har tatt på seg oppdraget med å sy forklær til de 64 servitørene som skal servere grøten på den store dagen.

– Vi kunne selvfølgelig bestilt fra Kina, men vi ønsker å bruke lokale aktører. Julebyen Mosjøen skal by på god gammeldags julestemning. Responsen fra i fjor viser at vi har funnet julenerven. Målet vårt er å vise fram kulturen, lokale produkt, omgivelsene og folk som bor her. Vi håper å bygge en identitet blant folk i Mosjøen og vil at julebyen skal bli kjent nasjonalt, sier Vollan.

Festdag i byen

Langbordet skal stå dekket og klart til storinnrykk klokka 12.00 lørdag 1. desember. Bordet skal være like langt som rekordhoppet til Anette Sagen; 174,5 meter. Håper er at Sjøgata skal ha et dryss av nysnø, men været er det eneste som (så langt!) ikke er under kontroll.

– Vi skal klare å lage stemning uansett, sier Trine Holmen som blant annet er involvert i pynting og planleggingen av serveringen.

Etter grøtspisingen blir det en liten pustepause før julegrana tennes klokka 15.00. Tradisjonen tro blir det Mosjøen Hornmusikk som skal spille til gangen rundt juletreet. Opplesing av juleevangeliet, gratis ridning for barn og underholdning fra scenen står også på programmet.

SJØGATA: Om to uker dekkes det til langbord i Sjøgata. Verdensrekordforsøket i grøtspising blir startskuddet for en rekke aktiviteter i Julebyen Mosjøen i desember.

SJØGATA: Om to uker dekkes det til langbord i Sjøgata. Verdensrekordforsøket i grøtspising blir startskuddet for en rekke aktiviteter i Julebyen Mosjøen i desember. Foto:

– Vi håper at dette skal bli en festdag som kan befeste Mosjøen som julebyen på Helgeland. Engasjementet og samarbeidet om dette prosjektet er unikt, sier Frank Vollan. Hans permisjon fra jobben i Forsvaret utgår ved nyttår. Han gir derfor seg som daglig leder for Helgeland Event 1. januar, og tar et siste skippertak for Helgeland Event som han har karakterisert som babyen sin.

– Vi kan få til flotte prosjekt i Mosjøen når alle aktører samarbeider i stedet for å tenke på sitt eget revir. Vi må gripe muligheten og skape julebyen på Helgeland. Ellers vil noen andre byer komme oss i forkjøpet, sier han.

Artikkeltags