Alle tog og flytoget står i tre timer mandag i protest mot det de jernbane-ansatte hevder er et eksperiment som er dømt til å mislykkes.

Streiken er en protest mot regjeringens forslag til jernbanereform, som blir vedtatt i Stortinget mandag.

I Oslo er det kun ett tog som går mellom klokka 10 og klokka 13 mandag, og det er demonstrasjonstoget som går fra Oslo S til Stortinget.

– Regjeringen og støttepartiene vil splitte opp jernbanen i 12-15 selskaper, noe som vil gi mer usikkerhet for både reisende og ansatte. Løsningen på jernbanens utfordringer er mer samordning, ikke mindre, sier andre nestleder i LO, Hans Christian Gabrielsen, til NTB.

Flertall sikret

Det er medlemmene i Norsk Lokomotivmannsforbund og Norsk Jernbaneforbund som går til politisk streik. Alle tog i Norge står stille de tre timene aksjonen varer.

Forbundene arrangerer markeringer i blant annet Oslo, Trondheim, Bergen, Stavanger og Voss.

Høyre og Frp-regjeringen hadde sikret flertall for jernbanereformen med støtte fra Venstre og KrF allerede før stortingsmeldingen ble lagt fram tidlig i mai. Mandag behandles meldingen i Stortinget, der de fire partiene vil sørge for grønt lys.

Uansvarlig prosess

– Denne streiken er det regjeringen som er ansvarlig for. Jernbaneansatte streiker i fortvilelse og sinne over en stor reform med virkemidler vi vet ikke virker. I Europa ser vi at 80 prosent av skinnegående passasjertrafikk avvikles av nasjonale selskaper, fordi det er det som virker, sier Gabrielsen – som holdt en av talene under markeringen utenfor Stortinget mandag.

Togstansen er også en protest mot selve prosessen.

– Forslaget innebærer den største endringen av jernbanen på over 100 år. Den bankes gjennom på fire uker. Det er direkte uansvarlig, mener LO-nestlederen.

Beklager konsekvenser

Forbundsleder Rolf Jørgensen i Norsk Lokomotivmannsforbund beklager konsekvensene streiken får for passasjerene.

– Det synes jeg er beklagelig, men vi streiker nettopp for passasjerene slik at de skal få en jernbane som de fortjener, uttalte Jørgensen til NTB i helgen.

Tog som er underveis når streiken starter, vil stanse på nærmeste stasjon og vente til streiken avsluttes. Det blir ikke kjørt alternativ transport under streiken, opplyser NSB;https://www.nsb.no/om-nsb/siste-fra-nsb/politisk-streik-15.juni.

Dersom pågangen til flybussene fra Oslo Bussterminal til Gardermoen blir for stor mens streiken pågår, vil det bli satt inn ekstra busser, opplyser administrerende direktør Atle Rønning i Norgesbuss til NTB.