Mat med varige minner

Internasjonalt: Torsdag var det Internasjonal matkveld; et samarbeid mellom Mosjøen videregående skole og Vefsn Røde Kors. Her er det Tarfa Alolwani fra Syria og Faisa Nur fra Somalia som lager mat fra sine hjemland. Foto: Stine Skipnes

Internasjonalt: Torsdag var det Internasjonal matkveld; et samarbeid mellom Mosjøen videregående skole og Vefsn Røde Kors. Her er det Tarfa Alolwani fra Syria og Faisa Nur fra Somalia som lager mat fra sine hjemland. Foto: Stine Skipnes

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Matlaging skal skape varige minner for både norske og utenlandske elever. Og alle gjestene.

Matgleden er på tvers av både generasjoner og landegrenser når Vefsn voksenopplæring og VG1 Mat og restaurantfag disker opp med retter fra sju forskjellige land; Somalia, Eritrea, Thailand, Syria syrisk Kurdistan og Libya. Anledningen er Internasjonal matkveld, et samarbeid mellom Mosjøen videregående skole og Vefsn Røde Kors.

– Mat nok til alle

– Det er første gang i nyere tid at vi samarbeider, forteller assistent Unni Johansen. Faglærer Arnulf Stenvik opplyser at det går med 25 kilo kjøtt og minst 15 kilo ris. Og masse grønnsaker. Maten skal serveres til hvermannsen i kantina. Akkurat hvor mange som kommer vites ikke.

– Men det skal være mat nok til alle, sier Stenvik – som håper på 150 gjester.

Kamal Alahmad ved Asiabutikken leverer sauser og friske grønnsaker – blant annet.

– Vi har veldig mye internasjonal mat som ikke tilbys i norske butikker, sier han.

– Går butikken bra?

– Ja, den går veldig godt. Nå selger vi til restauranter også.

«Learning by doing»

Camilla Johansen (16) fra Sandnessjøen er en av ti elever ved VG1 Mat og restaurantfag. Akkurat nå holder hun på å røre i ei gryte med melk, sukker, maisenna, vann og rosevann. Det skal bli en syrisk dessert som helles i små skåler og serveres med kokos på toppen.

– Jeg synes det er spennende at vi får lov til å lage mat fra andre land, og se hva som er normalt i deres kultur å spise.

Asbjørg Sande forteller at matkvelden finansieres av et Røde Kors-prosjektet «Varige minner».

– Det grunnleggende her er at folk skal bli kjent med hverandre. De utenlandske lærer hvordan de norske har det, og de norske ser hvilke ressurser som ligger i de forskjellige kulturene. Og så håper vi jo at folk flest kommer og smaker, sier Sande – som er utpekt til emigrasjonsansvarlig i Vefsn Røde Kors.

– Aktiviteten ble relativt redusert etter at asylsøkerne dro, men vi har fortsatt mange utenlandske fastboende. Dette er viktig språktrening for dem.

Artikkeltags