Gå til sidens hovedinnhold

Framtidsrettet idetenking under innovasjonscampen i Mosjøhallen: – Elevene har kommet opp med kreative ideer

Artikkelen er over 2 år gammel

Det var god stemning, nervøsitet og kreative løsninger blant 190 elever på 9. trinn fra Kippermoen, Granmoen, Hattfjelldal og Grane under innovasjonscampen i Mosjøhallen.

– Elevene har fått tre reelle oppdrag, ett fra Mosjøen Industriterminal og to fra Helgeland Sparebank. Dette er noe vi gjør for å skape kreativitet blant de unge. Det er de som er fram tiden, sier Hedda Vikan Seljeseth, rådgiver i ungt entreprenørskap i Nordland.

Tirsdag ble de 190 elevene ble delt opp i 35 grupper med fire til seks personer per gruppe. Gruppene inneholdt både gutter og jenter, men kun medlemmer fra samme skole.

– Jeg tror det er godt for elevene å komme seg tur fra skolen og få gjort noe annerledes. Innovasjonscampen er veldig tverrfaglig, og vi kommer gjennom mange av kompetansemålene ved å gjennomføre dette, sier Seljeseth.

Framtidsrettet

Det var en spent stemning i Mosjøhallen. Elevene satt forventningsfulle rundt bordene og ventet på å presentere løsningen sin for dommerne. Hver gruppe fikk tre minutter før juryen gikk videre til neste gruppe.

– Det er vanskelige oppdrag å løse. Elevene har kommet opp med kreative ideer, noen av gruppene har veldig miljøvennlige og bærekraftige forslag, sier Seljeseth.

Etter at dommerne hadde vært innom alle gruppene var det tid for å finne en vinner til hvert oppdrag. Oppdrag 3 var å finne en løsning på hvordan Mosjøen Industriterminal kunne bli bedre på å transportere tomme konteinere fra kaia til Mosjøen Anode, på en framtidsrettet og miljøvennlig måte. Fredrik Ryder fra Mosjøen Industriterminal annonserte vinnergruppa.

– Oppgaven som vant hadde gode, smarte, og gjennomtenkte løsninger. De har framtidsrettet tankegang og er miljøvennlig. Alle på gruppa var med å deltok, og de kunne alle svare for seg på spørsmålene juryen hadde, sier han.

Bildeserie

Kreativitet, spenning og nye ideer. Se bildene fra Innovasjonscampen i Mosjøhallen

Sjokkerende

Vinnerne ble Hans Christian, Elias Aleksander, Sara, Iselin og Kristian fra Kippermoen ungdomsskole. De fikk hver sin caps og et gavekort på 150 kroner. De hadde laget et selvkjørende elektrisk tog. For å få strøm uten å måtte lades opp, gikk toget via en elektrisk waier.

– Det var artig å vinne og litt sjokkerende. Vi ble fornøyd med det vi gjorde og hadde tenkt gjennom en god del, sier Hans Christian på vegne av gruppa.

Oppdrag 1 gikk ut på å finne et prosjekt som kan bidra til økt bosetning og vekst på Helgeland. Vinnerne ble gruppen til Lasse, Håkon, David, Camilla, Celina og Andrea fra Kippermoen ungdomsskole.

- Ideen var en restaurant og hotell på Øyfjellet. De ønsket seg basseng og glassterrasse med utsikt utover byen. Det skulle være overnatting, bruk av lokal mat, slalåmbakke bak Øyfjellet, solceller og bruk av vindmøller, sier Dan Rudi Abrahamsen fra Helgeland Sparebank.

Oppdrag 2A var å finne ut hvilket prosjekt Helgeland Sparebank kunne være med å støtte for å få bedre trivsel og aktivitet blant ungdom og 2B var å lage en ny gave/sponsartikkel til Helgeland Sparebank som ikke har vært tenkt på før. Vinnerne ble Mikael, Sondre, Arne Olav, Elisabeth og Kristin fra Hattfjelldal oppvekstsenter.

- Produktet var godt visualisert med overbevisende prototype. Det kan brukes av alle, og det har blitt tatt hensyn til klimaet på Helgeland. Logoen er med og det var et gjennomført design, sier Håvard Digermul fra Helgeland Sparebank.

Kommentarer til denne saken