– Hunder kan lukte sykdom

Matmor Gry Eskeland har laget en egen agility treningsbane for hundene hjemme i hagen på Jeløy. Til venstre sitter Chips (Border Collie), Cricket (Border terrier) og foran står Diddi (Cavalier King Charles spaniel).

Matmor Gry Eskeland har laget en egen agility treningsbane for hundene hjemme i hagen på Jeløy. Til venstre sitter Chips (Border Collie), Cricket (Border terrier) og foran står Diddi (Cavalier King Charles spaniel). Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

Mange lesere har fått med seg historien om labradoren Mia (5) som reddet sin alvorlig syke matmor da hunden skjønte at noe var galt.

Men hvordan er det mulig at hunder kan merke at vi er syke når vi ikke kjenner det selv?

Vi tok en prat med Gry Eskeland fra Moss, hun er veterinær og ekspert på hundeadferd.

Eskeland er ikke i tvil om at hunder kan hjelpe oss mennesker når vi ikke kan hjelpe oss selv.

Kan lukte sykdom

- Hunder har enorm luktesans og kan kjenne forskjeller i sinnsstemning og sykdommer hos oss mennesker.  Det finnes såkalte diabeteshunder som merker når man får endringer i blodsukker, og som er opplært til å gi beskjed til den syke om at man må spise, sier Eskeland.

Og er man redd, lukter hunden det også.

- Hunden kan lukte stresshormonene,  og kan lett plukke ut en redd og engstelig person.

- Har du hørt om at hunder kan lukte hjerneslag?

- Nei, jeg har ikke hørt om akkurat slag, men jeg kan gjerne tenke meg at de kan lukte og merke forskjell på hundeeieren, mener hun.

- Kan alle hunder dette?

- Noen lærer det naturlig, og særlig når det er et samspill mellom eier og hund, for eksempel med diabetes.  Andre hunder må gå i trening for å lære forskjeller på lukter, og det tror jeg at alle hunder kan lære.

- Labradoren Mia har lært å finne blodspor etter skadde dyr, tror du dette kan ha påvirket hundens reaksjon?

- Ja, da har hunden lært seg at lukt er viktig, og kan gi beskjed til eieren sin, forklarer Eskeland.

Kjenner lukten av kreft

De siste årene har bruken av hunder innen medisin økt. Og det er luktesansen som gjør det umulige mulig.

- Noen hunder er vare og kan varsle om epilepsi, ellers er dette med kreft noe som det forskes på. Hundene kan gjenkjenne urinprøver med kreft for eksempel , og tester har vist like gode resultater som tester gjort med en maskin, forteller Eskeland.

Hundekjær familie

Hun har selv tre hunder, og mener kjæledyrene burde komme på blå resept.

- En av hundene mine er en Border Collie, og Chips er den første jeg har hatt. Hun er veldig sensitiv på min sinnsstemning.  Bare jeg sukker tungt merker hun det, og lurer på hva som skjer.  Da kommer hunden bort til meg for å trøste, og når jeg klapper dem blir jeg straks i bedre humør!

Til daglig jobber hun med problem-adferd hos hund, og hjelper familier som for eksempel sliter med hunder som er redde for å være alene. Eller jobber hun noen timer på Moss dyreklinikk og driver egen veterinærklinikk i Sarpsborg.

- Akkurat nå er jeg i gang med å starte en ny klinikk, og visjonen er å gjøre veterinærbesøk så greit og lite negativt ladet at hunden ønsker å komme tilbake, forteller Eskeland.

BAKGRUNN: - Mia (5) reddet livet mitt

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken