Slik holder du hunden din frisk

           *** Local Caption *** Hundeeiere kan gjøre mye selv for å holde hundene friske.

*** Local Caption *** Hundeeiere kan gjøre mye selv for å holde hundene friske. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Tjukke hunder koster hundeeiere dyrt.

DEL

Tall fra forsikringsbransjen viser at alvorlige leddskader på hund øker. Bare på leddoperasjoner var det en økning på 23 prosent fra i fjor til i år. Og det er de tjukke hundene som er mest utsatt for slike skader.

Leddskader topper skadestatistikken, etterfulgt av livmorbetennelse, mage-tarm-infeksjoner og analkjertelbetennelse.

– Alvorlige operasjoner kan koste opp mot 50.000 kroner. Og det er ikke størrelsen på hunden som teller. En leddskade på en liten Chihuahua kan fort koste 30.000 kroner, sier pressetalsmann Arvid Steen i Tryg Forsikring.

Veterinær og daglig leder i Anicura Dyresykehus i Bergen, Tor Kvinge, forteller at manglende husdyrforsikring kan føre til at noen velger å avlive sitt elskede kjæledyr.

Om lag 4 av 10 hundeeiere har ikke husdyrforsikring.

– Om du har forsikret hunden din eller ikke, kan i verste fall være forskjellen mellom liv og død. Dersom hunden din får en alvorlig leddskade, blir utsatt for en ulykke og må gjennom en større operasjon, kan regningen havne mellom 20.000 og 50 000 kroner. Slike regninger er det ikke alle som kan betale. Da velger noen å avlive hunden. Det er alltid veldig trist for oss og dyrets familie, sier veterinær Kvinge.

Tor Kvinge mener hundeeiere kan gjøre mye selv for å forebygge leddskader hos kjæledyrene.

– Det er lurt å overvåke hundens vekt, slik at den produserer mindre stress på leddene.

Hunder er som mennesker: Er vi overvektige, har vi større sjanse for å utvikle ledd- og muskelsykdommer, forklarer Kvinge.

Han legger til at regelmessig mosjon vil bidra til å styrke ledd og muskler, og det vil igjen gjøre hunden mer motstandsdyktig mot leddsmerter og skader. Hunder skal ha en diett rik på vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer for å bygge muskel- og beinstyrke, uttaler veterinæren.

I statistikken for skader på hunder, er det de såkalte blandingsrasene som er mest utsatt for leddskader og sykdommer, forteller Arvid Steen.

– Blandingsraser er mange hunderaser, men vi ser at disse hundene er mer utsatt for leddsykdommer enn andre.

De neste på lista er bernersennen, chiahuahua og rottweiler.

 *** Local Caption *** Tjukke hunder koster eierne dyrt.

*** Local Caption *** Tjukke hunder koster eierne dyrt. Foto:

 (ANB)

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken