Fuglehundene Ask og Bjas har vært savnet siden 20. august. Da stakk de to kompisene av fra Bønå gård i Vistenfjorden, og trolig inn i Lomsdal / Visten nasjonalpark.

Familien har etterpå søkt jevnt og trutt etter hundene, både til beins og også fra helikopter. Men uten resultat.

Omkring klokken 16 onsdag, elleve dager etter at hundene stakk til fjells, ble hundene plukket opp av en bilist på Tosenfjellet, like sør for Lomsdal / Visten nasjonalpark.

– En bilist og en passasjer som kom kjørende mot Tosentunnelen onsdag ettermiddag så hundene komme springende mot bilen. Sjåføren hadde hørt om at vi hadde mistet Ask og Bajas, og stoppet for å sjekke. Etter litt telefonering til oss tok de to med seg hundene i bilen og kjøret dem hjem til oss i Brønnøysund, fortelle Mikael Bønå onsdag ettermiddag. Han eier hundene sammen med Julie Slapø Moe.

– Hvordan reagerte du da du fikk vite at hundene var funnet i live?

– Vi ble veldig glade. Hundene var noe avmagret, men for øvrig i relativt frisk form. Nå slipper vi å ha dette hengende over hodene våre, både jeg og Julie har begynt i ny jobb som lærere, og det skal bli godt å fokusere for fullt på jobben igjen, sier Bønå.

Han legger til at Ask og Bajas skal undersøkes av veterinær.

– En helsesjekk, for sikkerhets skyld. Vi skal også fôre dem opp litt langsomt i starten, etter råd fra veterinær, sier Bønå.