Strømbruddet i Herøy: – Kan bli nødt til å skifte ut sjøkabelen

Artikkelen er over 1 år gammel

Kundene får strøm fra aggregat mens HK leter etter feilen som har gjort deler av Herøy strømløs.

DEL

Helgeland Kraft er i full gang med å lete etter kabelfeilen som har gjort søndre deler av Herøy kommune strømløs. Det er øygruppene Brasøy, Husvær og Sandvær som er berørt.

Må skifte ut kabelen?

– Vi håper å kunne lokalisere feilen innen klokka 14 i dag tirsdag, sier Frode Dorp som er kundeansvarlig nett i Helgeland Kraft. Han legger til at alle berørte kunder nå blir fortløpende informert om situasjonen. Helgeland Kraft bruker et aggregat for å kunne forsyne berørte kunder med strøm. Dorp sier at alle kunder har strøm i husene, takket være aggregatløsningen.

Det store spenningsmomentet tirsdag var om Helgeland Krafts montører ville klare å skjøte den havarerte kabelen, eller om kabelen må skiftes. Det siste er åpenbart en langt større operasjon enn det første alternativet. Kabelen ligger på 90 meter på det dypeste.

Midtfjords eller i fjæra

Strømbruddet i Herøy skjedde 10-11-tiden søndag formiddag. Dorp sier at 288 målepunkt/kunder i utgangspunktet var berørt av strømbruddet.

Leder for HKs driftssentral i Mosjøen, Tore Morten Valåmo, sa til Helgelendingen mandag at bruddets plassering avgjør hvor raskt det lar seg gjøre å reparere det.

– Dersom det ligger midtfjords vil det nødvendigvis måtte ta noe lengre tid enn om det ligger i fjæresteinene, påpekte Valåmo som mandag oppfordret folk til å spare litt på strømmen dersom de har mulighet for det.

SMS-havari i tillegg

Som ikke det var nok med kabelfeilen havarerte det automatiske SMS-systemet som skal sende beskjed til alle kunder som rammes av uregelmessigheter i nettet.  Dermed måtte denne operasjonen gjøres manuelt.

Dorp sier alle som er berørt nå har fått informasjon om situasjonen, og at det vil bli oppdatert fortløpende.

Artikkeltags