Gå til sidens hovedinnhold

Mener disse skadene ikke er forårsaket av bjørn likevel - men på Helgeland står de på sitt

Artikkelen er over 4 år gammel

(RanaBlad): – Ja, jeg har aldri vært i tvil om at disse skadene er forårsaket av en bjørn, sier Sjøfors til Rana Blad etter at Statens Naturoppsyn sentralt (SNO) har kommet til en annen konklusjon.

Til NRK Nordland sier fungerende seksjonsleder for rovvilt Lars Olav Lund i SNO at det ikke er grunnlag for å konkludere at det er en bjørn som har vært på ferde.

Lund forteller at de har tatt en nærmere titt på saken, og mener skademønsteret ikke er forenlig med det man kan forvente når en bjørn har vært på ferde.

– Det må finnes en annen forklaring på at disse skadene har oppstått. Det er dessuten veldig spesielt at bjørn angriper storfe, sier Lund til NRK.

Det var onsdag at ei ku tilhørende bonde Harald Millingsjord ble oppdaga med store skader, og Sjøfors konstaterte at den var angrepet av en bjørn.

– Det jeg har sett og registrert, underbygger konklusjonen om at dette dreier seg om et bjørneangrep, sier Sjøfors som da han undersøkte den skada kua på Baklandet fortalte at den hadde et 15 ganger 20 centimeter langt bitt på nakken. I tillegg var ett av ørene til kua revet av, og den hadde blitt påført store bittskader både på og rundt hodet.

Torsdag ble det sendt ut hunder som er trente i å sniffe seg fram til bjørn.

Disse skadene mener altså SNO sentralt ikke er en bjørn som har påført kua og Lund mener det litt forhastet ble konkludert med bjørn, men ønsker ikke gjøre noe større nummer ut av de vurderingene som er gjort lokalt.

– Folk hos oss som jobber med bjørn har nå vært inne og vurdert, sier han til NRK.

Hvordan disse skadene har oppstått, har han ingen klar formening om.

Noen dager før kua på Baklandet ble skada, måtte ei ku i Svalenget avlives på grunn av det Sjøfors mener er bjørneskader.

– Kua hadde omfattende skader og hadde gjennomgått store lidelser da den ble funnet. Kjeften var bitt av, og den hadde store sår og merker etter både tenner og klør, som det var gått betennelse i, opplyste Sjøfors til Rana Blad tidligere i uka.

Rovviltkontakten i Hemnes gjentar at han ikke er i tvil om at det de siste ukene er en bjørn som streifer rundt i Hemnes.

– Et lokalt fellingslag har søkt i området, uten at hundene har gjort markering. Det er ingenting som tilsier at det er bjørn i området, mener imidlertid Lars Olav Lund.

Dette har skjedd

  • Onsdag 19. juli måtte en bonde i Svalenget avlive ei skadd kvige
  • Onsdag 26. juli fant Harald Milligsjord ei av sine kyr hardt skadd
  • Knut Sjøfors i SNO konkluderte med at Milligsjord ku var angrepet av bjørn
  • SNO sentralt er ikke enig med Sjørfors

 

Kommentarer til denne saken