Leirfjording tok opp en historie om sin farfar i Stortinget: - Vi kan ikke bygge ned igjen helsetilbudet

AKUTTMEDISIN: 1. vara til Storinget for Nordland SV, Marius Meisfjord Jøsevold, her fotografert i forbindelse med en militærøvelse.

AKUTTMEDISIN: 1. vara til Storinget for Nordland SV, Marius Meisfjord Jøsevold, her fotografert i forbindelse med en militærøvelse. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

15. november behandlet Stortinget er representantforslag fra Sp om å styrke det akuttmedisinske tilbudet utenfor sykehus, og sikre forsvarlige luftambulansetjenester, et tema som gjelder også ambulansesituasjonen i Grane, Hattfjelldal og Vefsn.

Vedtaket går i korthet ut på å be regjeringen legge fram en stortingsmelding om de prehospitale tjenestene.

Sammen med flere parti støttet også SV forslaget. 1. vara for Nordland SV til Stortinget er Marius Meisfjord Jøsevold fra Leirfjord. Denne uken og neste uke møter han i tinget, og hadde torsdag en historie å komme med da saken om det akuttmedisinske tilbudet ble debattert.

Her fortalte han om da farfaren hans ble syk i august 1955, og «de prehospitale» tjenestene, i form av kommuneoverlege Holst-Rosness fra Nesna, ble satt i alarmberedskap.

I praksis betød det ifølge Meisfjord Jøsevold at legen måtte kjøre bil fra Nesna til Hamarøysand, så ta motorbåt over Ranafjorden til Neppelberg i Leirfjord.

Her sto Bardals eneste bil klar, en lastebil, og fraktet legen hjem, etter en reise som hadde vart i over to timer.

– Etter å ha undersøkt min farfar kunne legen si ordet som aldri hadde blitt hørt før: «Hjerteinfarkt», sa Meisfjord Jøsevold i Stortinget torsdag.

Meisfjord Jøsevold forklarte videre til Stortinget at farfaren ble fraktet fra Bardal til sykehuset i Bodø.

Det skjedde i form av båttransport, først ved at en båt måtte kjøre fra Hemnes til Bardal for å hente pasienten, som da var fraktet i en lastebil tilbake til kaia. Sjøveien videre gikk til Nesna, en tur som tok to timer. Her ble farfaren liggende i sykestua natta over og plukket opp av Hurtigruta dagen etterpå. Etter ytterligere en tur i båt, denne gangen i seks-syv timer, kom farfaren endelig til Bodø og sykehus.

– Dessverre hadde de ikke kompetansen som skulle til. Farfar døde to uker senere, 49 år gammel, fortalte Meisfjord Jøsevold i Stortinget.

Sluttpoenget i innlegget hans ble formulert slik:

– Hva er moralen i denne historien? Landet vårt er langt, og mye av landet er i nord. Vi har nå i 60 år stadig bygget ut velferdstilbudet og helsetilbudet. Vi kan ikke bygge det ned igjen, sa Meisfjord Jøsevold.

Artikkeltags