Bakgrunnen for mistanken er at det er påvist antistoffer i rutinemessige overvåkingsprøver. Det er ikke oppdaget kliniske symptomer, det vil si at dyrene ikke har tegn på sykdom.

Laboratorieundersøkelser som Veterinærinstituttet har gjennomført i helgen, har så langt ikke kunnet bekrefte aktiv infeksjon av influensa i kalkunflokken der det tidligere ble påvist antistoffer. Det er derfor behov for ny prøvetaking og nye analyser, og vi forventer ikke noen konklusjoner før i begynnelsen av neste uke, opplyser Mattilsynet;http://www.mattilsynet.no/dyr_og_dyrehold/dyrehelse/dyresykdommer/fugleinfluensa/ingen_klare_svar_om_aviaer_influensa_i_kalkunhold_i_ostfold.21987søndag ettermiddag.

Den aktuelle besetningen er avsperret, og området båndlagt, men Mattilsynet ser ingen fare for smittespredning slik situasjonen er nå. Påvisning av antistoffer har ingen betydning for mattryggheten når det gjelder produkter fra kalkun.

Fugleinfluensa kan i svært sjeldne tilfeller smitte fra fugl til mennesker. Den alvorlige formen av sykdommen har aldri vært påvist i Norge, men det har vært utbrudd i Sverige og Danmark i 2006. Den milde formen for fugleinfluensa har vært påvist en gang i Norge, i en hobbyflokk med fjærfe i Østfold i 2008.

(©NTB)