Tre av fem nordmenn stiller seg positive til et privat helsetilbud, og holdningen er jevnt fordelt over hele landet, ifølge en fersk YouGov-undersøkelse.
– Utfordringen på sikt er at pasientene får det samme tjenestetilbudet uansett bosted. Vi har 1.500 godkjente avtalespesialister (private leger), men for å være sikret et mangfold, må de samles i et større helsemiljø, sier Ketil Kjenseth, helsepolitisk talsperson i Venstre, til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).
- Les også kommentar: Private sykehus
Bedre fordeling
I partiets alternative statsbudsjett for 2016 settes det av 65 millioner kroner til offentlig-privat samarbeid (OPS), ved siden av et modellforsøk for å bedre samarbeidet mellom offentlige sykehus og private sykehus og avtalespesialister.
– Hvis vi organiserer systemet rundt de regionale sykehusene, får vi også en bedre fordeling av helsetilbudet. Tilbudet skal ikke bare være på de store byenes premisser, mener han.
- Les også: – Vi går ikke på akkord
Mer samarbeid
Kjenseth tror en slik OPS-avtale vil bidra til mer samarbeid om å redusere ventelistene, styrke fagmiljøene i regionene utenfor universitetssykehusene og i de største norske byene.
Han er ikke overrasket over at 3 av 5 i undersøkelsen er positive til et privat helsetilbud.
– De privatene aktørene utfordrer det offentlige og gjør norsk helsesektor bedre.
Helsetilbudet skal ikke bare være på de store byenes premisser.
Ketil Kjenseth, helsepolitiker (Venstre)
– Mange har dessuten en helseforsikring via sine respektive arbeidsgivere, og da kommer man i kontakt med private helseaktører. Og når de har erfaring med det offentlige, og i noen tilfeller også utlandet, måles tilbudene opp mot hverandre, understreker han.
De tre viktigste kriteriene for valg av legesenter er, ifølge undersøkelsen, høy kompetanse, kort ventetid og nærhet til hjemmet.
- Les også: Vraker Høies reform
Supplement
Sjefslege Christian W. Loennecken i Volvat-gruppen, merker godt at etterspørselen etter et supplement til det offentlige helsevesenet er stor. Han mener pasientene sparer tid.
– Vi ser ikke på oss selv som et alternativ til det offentlige helsevesenet, men heller som et supplement, sier han. (ANB)