Nå kommer trappa - trinn for trinn

UTSIKT: Ang og Mingma har god utsikt mens de klargjør større steiner slik at de kan brukes som trappetrinn.

UTSIKT: Ang og Mingma har god utsikt mens de klargjør større steiner slik at de kan brukes som trappetrinn. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Onsdag 10. mai var første trinn på Helgelandstrappa på plass. Nå jobbes det radig utover sommeren.

DEL

– Det er herlig at jobben er i gang. Fantastisk rett og slett. Og så er det fantastisk at de kom så fort i gang. Det har ikke gått ett år siden ideen kom til arbeidet er påbegynt, sier prosjektleder Bjørnar Nyland.

Frosten utsatte arbeidet en uke

Det er Foreningen til Mosjøens forskjønnelse og Brurskanken turlag som har gått sammen om å etablere Helgelandstrappa, en sherpasti opp Trongskaret og helt til Øyfjellvarden. Trappa bygges av sherpaer fra Nepal som er ansatt i firmaet «Stibyggjaren AS» der Geirr Vetti er daglig leder.

– Geir sier at det er norgesmesterskap i å samle inn penger på kort tid. Så det er artig å se hvor engasjerte folk er i byen, sier Nyland.

– Og jeg er så stolt. Vi lager jo historie her, legger Karina Eriksen til.

I oktober skrev vi om planene for første gang (pluss)

Skal gå i borgertoget

– Kommunen er veldig positiv til dette, det er et bra tiltak og så er det gjort en så bra jobb i forkant, sier ingeniør Lene Øksendal fra Vefsn kommune, som skal overta drift og eierskap til trappa.

Helgelandstrappa er kostnadsberegnet til 4,7 millioner kroner, men momsrefusjon utgjør 900.000 kroner (pluss)

– Så vi administrerer mens de jobber, og vi har ansvaret hvis det skjer større ting som ikke kan tas med bare hendene. Det er supert at prosjektgruppa har lagt ned så mye innsats med dette, de skal ha all ære for det. Det er kjempespennende, og trappa blir flott og tilgjengelig. Dette er et supert tiltak for folkehelsa, sier Øksendal.

– Sherpaene har kommet godt i gang, arbeidet flyter bra. Det er en bra gruppe, og lederen av dem har jobbet i Norge i seks år nå, så det er rutinerte folk, sier arbeidsleder Sven Dalsryd, som legger til at en kjølig maitemperatur ikke er noe problem.

– Når de jobber er det bare bra at det ikke er så hett. De er vant med fjellet, så temperaturen er ikke så farlig, slår han fast.

Foreløpig er det fire sherpaer i sving, men Dalsryd skal snart hente fire til, slik at det blir mellom fire og åtte arbeidere gjennom arbeidsperioden. I tillegg kan prosjektgruppa fortelle at Sherpaene skal vise seg fram i borgertoget på 17. mai.

– Da tar de på seg festdraktene og blir med i toget sammen med resten som går for Helgelandstrappa, forteller Bjørnar Nyland.

Stenger skaret på dagtid

Arbeidet i Trongskardet skal etter planen pågå fram til oktober om været tillater det. Da er håpet at trappetrinnene opp skaret skal være ferdigstilt, slik at det neste sommer kan jobbes med veien videre opp til varden.

Av hensyn til sikkerhet blir Trongskardet stengt så lenge arbeidet pågår, det vil si fra og med mandag til og med lørdag, omtrent fra klokken sju om morgenen til fem-seks på kvelden. Dette er på grunn av faren for at stein fra arbeidsområdet kan begynne å rulle ned, og fordi det skal flyttes stein med helikopter i området.

– Det kommer opp et skilt med denne informasjonen. Skaret blir åpent for ferdsel på ettermiddag og kveld, men da ferdes folk på eget ansvar, sier Bjørnar Nyland.

Målet er at hele trappa skal stå ferdig neste år, men prosjektgruppa forteller at de fortsatt må jobbe inn siste rest av midler for å dekke alle kostnadene. Bjørnar Nyland sier at de fortsatt venter svar på noen søknader om støtte.

– Og det er fortsatt ledige trinn, så det er bare å kjøpe, både privatpersoner og bedrifter, sier Karina Eriksen.

Artikkeltags