«Fødebilen» kommer på besøk til Sandnessjøen

Kunnskapsprosjekt: Eva Rose ønsker å bidra med noe positivt til jordmødrene og være med å gi kvinner en best mulig fødselsopplevelse.

Kunnskapsprosjekt: Eva Rose ønsker å bidra med noe positivt til jordmødrene og være med å gi kvinner en best mulig fødselsopplevelse. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Fredag 11. mai skal det trillende kunnskapsprosjektet «Fødebilen, Norge rundt» besøke fødeavdelingen på Helgelandssykehuset i Sandnessjøen.

DEL

I ti uker kjører fødselsfotografen Eva Rose Norge rundt i en bobil for å gi bort 1000 fotografier til 70 fødesteder og helsestasjoner.

- «Fødebilen, Norge rundt», er halvveis i reiseruta. Det har vært intenst, men givende. Jeg har verdens beste jobb, sier Eva Rose i pressemelding.

Norge rundt på hjul

Etter seks måneder med intens planlegging startet hun turen med sitt trillende kunnskapsprosjekt om fødsler 3. april i Oslo. Hun har blitt sponset med en ny bobil av Askjems og Knaus og Elite foto har bidratt med 1000 fotografier.

– Jeg er evig takknemlig. Jeg bor i et vakkert hjem på hjul og sover kjempegodt, sier Rose.

Rose har fotografert fødsler i 20 år og fikk ideen til Norge rundt-turen etter en fødselsutstilling hun holdte i Oslo rådhus i 2014.

– Kvinner som fødte på Bærum sykehus fortalte meg at fotografiene motiverte og bidro til bedre fødsler. Jordmødrene fortalte meg at fotografiene hjalp mot fødselsangst, sier hun.

Hjertesak

Tilbakemeldingene motiverte Rose til å dekorere flere fødesteder. Å spre informasjon og glede rundt fødsler har blitt en hjertesak for fotografen.

– Det foregår en stor debatt om fødselsomsorgen i Norge. Vi har mangel på jordmødre i kommunene, fødesteder blir lagt ned, vi har økning i transportfødsler og kvinner blir kastet ut av sykehus i ekspressfart etter fødselen. Ifølge forsking er det feil vei å gå. I tillegg hører jeg ofte at gravide blir fortalt skrekkhistorier om fødsler. Like ofte hører jeg kvinner frykter det som kan bli deres beste opplevelse noensinne, sier hun i pressemeldingen.

I etterkant av utstilling i Oslo rådhus, lagde Rose dokumentarserien «Fødselsfotografen». I november 2017 ga hun ut boka «Fødsel» med forfatter og venninne, Trine Dahlman, som er med på deler av turen.

Artikkeltags