En rekke sykehus i Nord-Norge inkludert Helgelandssykehuset har datatrøbbel - flere har avlyst operasjoner

DEL

Oppdatert: Klokken 1331 melder UNN på Twitter at journalsystemet er opp igjen. Det er usikkert om det også betyr at problemene ved Helgelandssykehuset er over.

Datatrøbbel gjør at flere planlagte operasjoner ved sykehusene i Tromsø, Harstad og Narvik mandag er avlyst, melder NTB.

– Det er pasientjournalsystemet som ligger nede, dette skaper også utfordringer ved poliklinikkene, skriver Universitetssykehuset Nord-Norge på Twitter.

Til Rana Blad uttaler kommunikasjonssjef ved Helgelandssykehuset, Tore Bratt, at også Helgelandssykehuset er rammet av de samme problemene.

- Men hvilke konsekvenser det har fått for oss er foreløpig ikke klart. Vi skal ha et møte om situasjonen nå straks, så da vet vi mer, sier Bratt, som foreløpig ikke kan si noe om det også er operasjoner ved Helgelandssykehuset som har blitt berørt.

Oppdatert: Etter møtet opplyser Bratt følgende i en pressemelding:

Pasienter som har time på sykehusene skal møte som normalt med mindre de har fått annen beskjed. Pasienter som har behov for akutthjelp blir tatt hånd om som normalt. Det er gjort begrensninger i planlagt behandling, og enkelte pasienter har fått beskjed om at de ikke får timen de er oppsatt på. Sykehusene har nødprosedyrer ved bortfall av IKT-systemer, og disse iverksettes. De tekniske problemene oppsto etter en oppgradering i helga av de elektroniske pasientjournalsystemene (Dips). Leverandøren av pasientjournalssystemene (Dips) har satt inn alle tilgjengelige ressurser for å avklare og rette feilen. Helse Nord IKT er i høyeste beredskap, følger situasjonen tett og bidrar med alle tilgjengelige ressurser.

Til Avisa Nordland uttaler Randi Angelsen, kommunikasjonsdirektør ved Nordlandssykehuset, at problemene skyldes en oppgradering som ikke har gått etter planen.

– Det er en oppgradering som ikke har gått etter planen, og det får konsekvenser for driften. Vi er avhengig av dette journalsystemet.

Det er foreløpig ikke klart når feilen vil være rettet. Helse Nord IKT jobber med feilretting. Foreløpig er det sagt at pasienter som har timer ved sykehusene skal møte som normalt, med mindre de har fått beskjed om noe annet.

Artikkeltags