Helgelandssykehuset først ut

Lene Karlsson og Avdelingsleder og radiograf, Anna Elisabet Øyen. Foto: Pressebilde/Helse Nord

Lene Karlsson og Avdelingsleder og radiograf, Anna Elisabet Øyen. Foto: Pressebilde/Helse Nord

Artikkelen er over 4 år gammel

Som første helseforetak i Nord-Norge tar Helgelandssykehuset i bruk en ny radiologiløsning som blir felles for hele landsdelen. – Gevinstene blir store, både for pasienter og helsepersonell, sier leder for røntgenavdelingen i Sandnessjøen, Anna Elisabet Øyen.

DEL

I dag behandles pasientene på Helgelandssykehuset i tråd med gamle rutiner. 7. februar tar sykehuset i bruk en ny radiologiløsning som skal være positivt for både sykehuset og pasientene.

– Alle røntgenbilder som tas lastes direkte inn i et felles bildearkiv ved Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø. På den måten viskes geografien ut, sier Solfrid Kallbekken, kommunikasjonsrådgiver i Helse Nord, og fortsetter:

– Dette vil være en stor forandring for sykehusene og pasientene. Før satt alle på forskjellige systemer, og det har vært tungvint å sende bildene hit og dit. Nå får alle sykehusene felles rutiner.

Blir tryggere

Hun påpeker at det viktigste med den nye løsningen er at det skal bli tryggere å være pasient.

– Den største fordelen med dette er at det blir tryggere for pasienten. Men det er også fordeler for de ansatte på sykehusene. Har du fått opplæring i systemet, trenger du ikke nytt om du begynner å jobbe på et annet sykehus, sier hun.

Anna Elisabeth Øyen, leder for røntgenavdelingen i Sandnessjøen, tror også gevinstene blir store for helsepersonell og pasienter.

– Med den nye løsningen får vi felles rutiner for alle som jobber med radiologi i Nord-Norge, felles bildearkiv, mindre byråkrati og lik behandling av alle pasienter. Det blir som å samle all røntgentrafikken inn på en rett, nyasfaltert vei og bort fra den svingete og humpete grusveien vi har kjørt på før, forklarer Øyen i ei pressemelding fra Helse Nord.

Streng tilgangskontroll

Hun forklarer videre at et mer strømlinjeformet system skal forhindre feil og uønskede hendelser, og ressursene i helseregionen kan utnyttes langt bedre enn det som har vært tilfellet tidligere.

– Dette vil merkes spesielt for pasienter som er inne i ei lang behandling; nye leger som kommer til vil raskt og enkelt kunne sette seg inn i sykdomsforløpet ut fra røntgenundersøkelser som har blitt gjort tidligere, sier hun.

Hun påpeker at selv om bildene er tilgjengelig for langt flere, er de fortsatt underlagt streng tilgangskontroll.

– Våre pasienter blir ofte sendt til andre sykehus for videre behandling, og da må bildene følge med, avslutter hun.

Artikkeltags