NVE: Stor skredfare på Helgeland - unngå skredterreng og bratte fjellsider

Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

Rana Blad/ NTB: Fredag og lørdag er det fare for at det kan gå snøskred på Helgeland. NVE oppfordrer folk til å unngå skredterreng og bratte fjellsider.

Mye nedbør, både som regn og snø, kombinert med kraftig vind og milde temperaturer gjør at Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) mener det er sannsynlig at det vil gå snøskred ved bratte heng i Nordland sør for Bodø.

– Mye regn og plussgrader i fjellet først på fredagen vil føre til utløsning av våte skred. Når temperaturene synker utover dagen vil det danne seg store snøflak i fjellsider som kan rase ut eller er lett å løse ut av en skiløper, sier vaktleder Karsten Müller i snøskredvarslingen.

Ikke i skredterreng

Varsom.no ber publikum holde seg unna skredterreng (brattere enn 30 grader) og utløpssoner for skred. De mener også at store naturlig utløste skred kan forekomme og nå ned til veier og bebyggelse. Dette varselet gjelder for de fleste bratte heng.

I tillegg til snøskredfaren har Meteorologisk institutt sendt Obs-varsel for Helgeland, Saltfjellet og Salten. Fredag ventes store nedbørmengder, lokalt 40 til 70 millimeter på et døgn, særlig i Helgeland.

På nettstedet Varsom.no har de økt faregraden til 4. Dette skriver de om fredag på Helgeland.

Skredfarevurdering

Det ventes en heftig runde med vær nå før helgen med kraftig vind og lokalt store nedbørmengder. Milde temperaturer og regn på snødekket gjør at det ventes en betydlige skredsyklus. Situasjonen er to-delt, med en mild periode som vil forårsake naturlig utløste våte skred under ca. 1000 moh og ustabile nysnøflak i høyden. Senere vil temperaturen synkende og snøgrensen og de ustabile nysnøflakene trekke seg lengre ned. Skredfaren ventes som 4-stor med størst fare i den varme delen av værsystemet.

Også lørdag er det faregrad 4:

Det kraftige været ventes å fortsette, men nå med litt lavere temperaturer. Det ventes stor pålagring i leområder og det vil være fare for naturlig utløste skred. Skredfaren ventes som 4-stor, men kan avta utover dagen, står det på varsom.no.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken