Gå til sidens hovedinnhold

Tar gjerne imot dine hullete sokker

Artikkelen er over 3 år gammel

Har du tatt klesskapet med i våroppryddingen? Vet du hva du skal gjøre med de overflødige klærne?

– De synes jeg at man skal pakke i poser og legge i Fretex-beholderne våre, enkelt og greit! De fleste vet nok at Fretex og SHMIL tar imot brukte klær, men vi tar imot alt av tekstil. Det trenger ikke å være helt heller. Man kan godt kaste de hullete sokkene sine i Fretex-konteineren, bare det er vasket og tørket. Det er også bare å levere gamle håndduker, laken, dynetrekk og liknende, forteller Toril Forsmo, markedssjef SHMIL.

Tar imot alt

– Så jeg kan virkelig bare gi dere de gamle bokserne og sokkene mine til dere?

– Det kan du faktisk gjøre! Det som ikke kan gjenbrukes som klær blir kvernet opp og brukt til noe som kalles sjoddi, som er et isolasjonsmateriale. Man trenger ikke merke posen på noe vis, og både brukbare og ødelagte klær kan legges i samme pose. Noen poser blir solgt usortert til utlandet, mens de øvrige sorteres i Trondheim, sier Forsmo.

Uønskede tekstiler kan enten leveres gratis på en av SHMIL sine gjenbruksstasjoner, eller så kan folk levere posene i en av de mange Fretex-konteinerne som står rundt i kommunene.

– Det beste er ombruk

– Det beste er jo ombruk, og dersom man har klær som ikke er slitt er det nok gode muligheter til å selge dem eller gi dem bort på Facebook, for eksempel. Men de klærne som har endt sitt liv kan uansett trygt leveres hos oss slik at det kommer til nytte på annet vis, sier Forsmo.

– Er det noe annet avfall folk bør være ekstra påpasselig med nå på våren?

– Dette er jo et tidspunkt for maling av hus, så man må huske at maling og white-spirit er farlig avfall som ikke skal kastes bak garasjen eller i søpla. Det må leveres inn til godkjente mottak slik at det kan håndteres på en god måte, avslutter Toril Forsmo.

Flere saker om miljø og avfall? Les mer her:

Nå skal SHMIL sjekke posene dine

SHMIL drukner ikke akkurat i brukte radioer

- Det flyter svære plastflak omkring. Vi kan ikke fortsette som nå

Kommentarer til denne saken