Senterpartiet vil ha to likeverdige sykehus på Helgeland - ber helseministeren endre mandatet

Framtidas Helglandssykehus blir tema når Senterpartiet i neste uke ber helseministeren endre mandatet.

Framtidas Helglandssykehus blir tema når Senterpartiet i neste uke ber helseministeren endre mandatet. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

(RanaBlad): – Helseminister Høies vilje til å utrede to sykehus på Helgeland er for dårlig. Skal en to-sykehusmodell være bra for folket og levedyktig, må det være to likeverdige og fullverdige sykehus. Folk fortjener å få utredet noe mer enn et A- og et B-sykehus på Helgeland, uttaler stortingsrepresentant for Senterpartiet, Siv Mossleth, Fra Nordland.

I en pressemelding gjør Senterpartiet det klart at de vil fremme forslag for stortinget i neste uke, om å be regjeringen gripe inn og sikre at Helse Nord HF endrer mandatet for Helgelandssykehuset. Senterpartiet foreslår at det  pålegges å utrede to sykehus der begge har  fullverdige akuttfunksjoner og fødeavdeling. Dette er ikke sikret slik mandatet ligger nå, hvor det skal utredes ett «stort akuttsykehus» og et «akuttsykehus». I «akuttsykehus» er det ikke krav om akuttkirurgisk beredskap.

- Verken helseminister Høie eller Helse Nord HF har varslet endringer i mandatet for utredningen. Senterpartiet mener at dette er nødvendig for å  skape legitimitet til beslutningene og å sikre en god utredning av en modell som både er faglig forsvarlig og sikrer beredskap i et område med lange reiseavstander og utfordrende værforhold, går det fram av pressemeldinga.

– Befolkningsgrensene som er lagt til grunn i mandatet for å ha sykehus med både akuttkirurgisk og indremedisinsk beredskap, er ikke fulgt opp i andre deler av landet. Jeg frykter et faglig svekket tilbud om det skal etableres et «nummer to»-sykehus på Helgeland, uten verken akuttkirurgisk beredskap eller fødeavdeling , sier Kjersti Toppe, helsepolitisk talsperson i Senterpartiet.

Senterpartiet påpeker i pressemeldinga at prosessen om ny sykehusstruktur på Helgeland er blitt kritisert for å være forhåndsbestemt og mener at reelle alternativer ikke blir utredet.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken