Gå til sidens hovedinnhold

- Kommunene på Helgeland kan få 149 millioner ekstra fra regjeringen i 2018 - pengene kan de bruke til det de vil

Artikkelen er over 3 år gammel

(RanaBlad): Det sier stortingsrepresentant og fiskeripolitisk talsmann for Frp, Kjell-Børge Freiberg, i en pressemelding.

Han viser til havbruksfondet når han forteller hva flere kommuner på Helgeland og Nordland kan få av penger om oppdretterne kjøper veksten regjeringen legger opp til i tida framover.

- Dette trolig allerede til neste år, forutsatt at alle konsesjonene blir solgt. Men noe annet er tilnærmet utenkelig for ei næring som har vært "sultefôret" på vekstmuligheter de siste fem årene. Dette er inntekter som kommunene kan bruke til det en måtte ønske, og 61 millioner kommer til å merkes godt for mange. Dette er inntekter som kommunene kan bruke til det en måtte ønske og 149 millioner kroner kommer til å merkes godt for mange, uttaler Freiberg.

Ordningen med Havbruksfondet var at kommunene som har oppdrettsaktivitet skulle få noe igjen av dette. Når vi ser er at dette kan bety nesten 149 millioner for Helgeland, 350 millioner for hele Nordland, og bortimot 59 millioner for Nordland Fylkeskommune, må en kunne si at en får godt betalt for å stille areal til disposisjon, mener Freiberg.

Omlag 1 milliard kroner har Regjeringen beregnet at det nye havbruksfondet kan skaffe av offentlige inntekter gjennom salg av vekst på eksisterende oppdrettskonsesjoner. Inntektene fra salget skal - uavhengig av hvor i landet de blir solgt - fordeles til det offentlige Norge. Staten tar 20 prosent. Fylkeskommunene får 10 prosent. Resten skal alle landets oppdrettskommuner få. Fordelingsnøkkelen er kommunens andel av landets oppdrettsproduksjon, står det i pressemeldingen.

- Ser vi på den aktiviteten Havbruksnæringen genererer i Nordland gjennom direkte og indirekte arbeidsplasser er dette enormt. Jeg tørr ikke å tenke tanken på hvor Nordlandskysten hadde vært om det ikke hadde vært for havbruksnæringen. Gjennom havbruksfondet vil næringen bidra ytterligere til å bygge Nordlandssamfunnet. Det har i den senere tid vært en debatt der noen har ropt høyt at næringen må pålegges en særegen eksportavgift. En ekstraskatt for retten til å bruke sjøvannet, og at næringen faktisk genererer lokale helårige lønnsomme arbeidsplasser. Jeg tenker at når en ser hvordan Havbruksfondet kan slå ut for oppdrettskommunene håper jeg at dette kan gi en viss tilfredstillelse for de mest skattekåte ordførerne. Næringen trenger ikke nye særegen skatt, og næringen bidrar så det holder til felleskapet gjennom det ordinære skattesystemet og ikke minst havbruksfondet, avslutter Freiberg

Disse kommunene kan få penger:

HelgelandMill.kroner
Rødøy

22,6

Lurøy

16,4

Brønnøy

15,6

Bindal

15,1

Meløy

14,3

Dønna

13,4

Herøy

13,1

Alstahaug

7,7

Sømna

6,9

Vevelstad

6,9

Nesna

4,0

Vega

5,6

Rana

2,4

Leirfjord

1,6

Træna

1,8

Vefsn

1,6

Sum

149,0

Kommentarer til denne saken